Το Thymus Vulgaris, όπως λέγεται επιστημονικά το θυμάρι, είναι συνώνυμο της Ελλάδας και απαραίτητο συστατικό στη μαγειρική. Αυτός ο μικρός αρωματικός θάμνος δεν χαρίζει απλώς άρωμα στο φαγητό σας, αλλά διαθέτει σημαντικές αντισηπτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Κατά το Μεσαίωνα, οι γυναίκες φρόντιζαν πάντα οι άντρες τους να έχουν θυμάρι μαζί τους, για να είναι ενεργητικοί και δυνατοί. Σμάρι, όπως λέγεται αλλιώς, χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο τους και οι Ρωμαίοι στρατιώτες, για να «κλέψουν» την ενέργειά του και να γίνουν άτρωτοι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν αφέψημα

Αν έχετε βρογχίτιδα, γρίπη, βήχα ή καούρες στο στομάχι, προτιμήστε το. Με μέτρο όμως, γιατί ο γαϊδουρόθυμος σε υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πονοκέφαλο.

Σύμφωνα με μελέτες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η θυμόλη και η καρβακρόλη έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
  • Αν έχετε ουλίτιδα, κάντε γαργάρες με 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού διαλυμένες σε νερό. Θα σας βοηθήσει πολύ.
  • Σε μορφή ελαίου ή σιροπιού προστατεύει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Το άγριο θυμάρι βοηθά τους αλκοολικούς να αποτοξινωθούν, αφού προκαλεί εμετό, διάρροια, εφίδρωση, δίψα και αποστροφή για το αλκοόλ.
  • Απαλύνει τον πόνο των μυών.
  • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μυκητιάσεις του γυναικείου κόλπου.
  • Αν το λάβετε ως συμπλήρωμα διατροφής θα κινηθεί ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση.

Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε μόνες σας λάδι και βάμμα θυμαριού.

Βάμμα

Μαζέψτε ανθισμένο θυμάρι και βάλτε το σε ένα βάζο. Πριν το κλείσετε, προσθέστε τσικουδιά ή οινόπνευμα μέχρι να καλυφθεί. Βάλτε το σε ένα σκοτεινό μέρος για 2 μήνες. Φιλτράρετε το μίγμα για να πάρετε καθαρό το βάμμα. Μπορείτε να φτιάξτε όση ποσότητα θέλετε, αφού διατηρείται για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λάδι

Η διαδικασία είναι ίδια με τη διαφορά ότι αντί να βάλετε τσικουδιά, βάζετε λάδι και το αφήνετε στον ήλιο. Το λάδι όμως δεν διατηρείται πάνω από 12-16 μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης