Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι από την ώρα που θα γίνουν μητέρες δεν θα χρειαστεί να ξαναπάνε σε άλλο γιατρό παρά μόνο στον παιδίατρο. Στην πραγματικότητα, όμως, όσο περνούν τα χρόνια πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές με την υγεία μας, καθώς οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι πολλοί.

Για την ιατρική, το γυναικείο σώμα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερο οργανισμό με ανάγκες που διαφέρουν από εκείνες του αντρικού. Ενώ μέχρι τώρα οι γυναίκες θεωρούνταν μία «παραλλαγή» των αντρών, τώρα πια η επιστήμη σκύβει με αληθινό ενδιαφέρον στα προβλήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπηρεσία Γυναικείας Υγείας του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να μας προστατεύσει, ανακοίνωσε τις πιο διαδεδομένες ασθένειες που μας απειλούν:

1. Καρδιακά νοσήματα: Θεωρείται «ανδρικό προνόμιο», αλλά απειλεί εξίσου και τις γυναίκες. Η καρδιοπάθεια ευθύνεται για το 29% των θανάτων γυναικών.

Τα καλά νέα: Το φύλο μας μπορεί να προλάβει την ασθένεια. Όσο πιο νωρίς υιοθετήσουμε υγιεινές συνθήκες (στη διατροφή, την άσκηση και το κάπνισμα) τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Καρκίνος του μαστού: Πρόκειται για τον πρώτο καρκίνο στις γυναίκες.

Τα καλά νέα: Αν διαγνωστεί νωρίς, στο στάδιο 0 ή το στάδιο 1, τα ποσοστά επιβίωσης είναι 100%. Γι’ αυτό, συνιστάται η τακτική παρακολούθηση με μαστογραφία, ξεκινώντας από τα 35 χρόνια.

3. Οστεοπόρωση: Καθώς το 68% των περιστατικών οστεοπόρωσης είναι γυναίκες, οι ειδικοί τη θεωρούν μία καθαρά θηλυκή υπόθεση.

Τα καλά νέα: Ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσουμε τα οστά και να αποφύγουμε τα κατάγματα. Συστήνεται διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και γυμναστική μυϊκής ενδυνάμωσης.

4. Κατάθλιψη
: Επηρεάζει δυο φορές περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Τα καλά νέα: Για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο είναι απαραίτητο να έχει ένα λόγο να ξυπνάει κάθε πρωί. Οι σχέσεις, η εργασία, τα χόμπι, ακόμη και τα κατοικίδια, είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία.

5. Αυτοάνοσα νοσήματα: Το 75% των περιστατικών εμφανίζεται σε γυναίκες. Πρόκειται για τις διαταραχές κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορους ιστούς του σώματος (όπως λύκος, διαβήτης τύπου 1, θυρεοειδίτιδα κ.ά.).

Τα καλά νέα: Η επιστήμη προχωράει και ανακαλύπτει νέους τρόπους αντιμετώπισης ακόμη και για τα αυτοάνοσα.

Ενημερωθείτε, λοιπόν, και αφιερώστε χρόνο για την φροντίδα του εαυτού σας. Και κάτι ακόμα: μην ξεχνάτε ότι ένας υγιής άνθρωπος είναι ταυτόχρονα ένας όμορφος και λαμπερός άνθρωπος!

Πηγή: marieclaire.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης