Μάθετε ποια είναι η σωστή στάση του σώματος στο τρέξιμο, ώστε να αντιμετωπίζετε ή να αποτρέπετε τους τραυματισμούς.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine», ερευνητές παρατήρησαν γυναίκες οι οποίες υπέφεραν από πόνο στα γόνατα να τρέχουν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία ήταν η έλλειψη ισορροπίας στους γοφούς τους. Εάν προσαρμόσετε τη στάση του σώματός σας, θα τρέχετε πια χωρίς πόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό, πριν μάθετε να τρέχετε σωστά, κάντε το εξής: πρώτα κάντε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για μισή ώρα κάθε μέρα. Έπειτα κάντε προβολές, κάμψεις, καθίσματα με άλματα και κοιλιακούς. Όταν θα έχετε κάνει την προθέρμανσή σας, θα πρέπει να τρέχετε ως εξής: να εστιάσετε το βλέμμα μπροστά και ίσια χωρίς να κοιτάζετε κάτω ή πλάγια. Το κεφάλι με το σαγόνι πρέπει να είναι χαλαρωμένα.

Όσο για τα χέρια, δεν πρέπει να είναι κρεμασμένα προς τα κάτω. Κινήστε τα χέρια χαλαρά μπρος-πίσω, διατηρώντας τους αγκώνες στα πλάγια. Ακόμη ευθυγραμμίστε τους γοφούς με το κεφάλι και τους ώμους, προσπαθώντας να μη στρίβετε τον κορμό σας. Σημαντικό ρόλο παίζει ο κορμός τους σώματός σας, γι’ αυτό τον λόγο προσπαθήστε να τον κρατήσετε ίσιο και να μην καμπουριάζετε.

Τέλος τρέξτε με μικρά βήματα και μη σέρνετε τα πόδια. Ο ρυθμός πρέπει να είναι λίγο υψηλότερος από αυτόν που περπατάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης