Αναμφίβολα, το καρπούζι έχει συνδέσει το όνομά του με το καλοκαίρι. Και όχι μόνο το όνομα, αλλά και τη γεύση και το άρωμά του.

Ένα φρούτο πολύ αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους, με πάρα πολλές χρήσεις. Κάποιοι το προτιμούν ως χυμό στα κοκτέιλ τους, άλλοι πάλι δεν μπορούν να αντισταθούν σε μία μπίρα με γεύση… καρπούζι, ποτό ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική. Αν αναρωτιέστε πώς είναι το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ζυθοποιία, το φτιάχνει «είναι μια υποκίτρινη δροσερή μπίρα με μια ιδέα από άρωμα και γεύση ώριμου καρπουζιού…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, βέβαια, το προτιμούμε σαν επιδόρπιο τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού ή μετά από τις βουτιές μας στη θάλασσα. Όπως και να ‘χει όμως, όποια κι αν είναι τα γούστα μας, τα οφέλη αυτού του φρούτου με την «κατακόκκινη καρδιά» είναι πολλά!

Ας τα δούμε, λοιπόν, συνοπτικά:

– Το καρπούζι είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ενδεικτικά, 2 φλιτζάνια με λεπτές φέτες καρπούζι σάς παρέχουν περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α, το 30% σε βιταμίνη C, το 6% σε βιταμίνη Β6, το 8% σε κάλιο και μαγνήσιο και το 4% σε φώσφορο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πρόσφατα καθορίστηκε από τους ερευνητές ως το νωπό τρόφιμο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν όχι μόνο γήρανση αλλά και σοβαρότερες βλάβες στα κύτταρα, όπως για παράδειγμα καρκινική εκφύλιση. Στο λυκοπένιο οφείλεται επίσης το έντονο ροζ- κόκκινο χρώμα του καρπουζιού.

– Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό, συνεπώς βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία είναι άκρως σημαντική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν ψιλοκόψετε καρπούζι σε ένα φλιτζάνι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι το 92% αυτού είναι νερό. Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι καταναλωτές, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σακχάρων, ακόμα λιγότερη και από ένα μήλο σε αντίστοιχη ποσότητα σερβιρίσματος.

– Καταναλώστε καρπούζι και σώστε την καρδιά σας! Πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας έδειξαν ότι το καρπούζι βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς περιέχει αργινίνη και κιτρουλίνη, ουσίες οι οποίες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος αλλά και στην υγιή διατήρηση των αρτηριών της καρδιάς.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης