«Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» λέει μια γνωστή ρήση. Αν την ακολουθήσουμε κατά γράμμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τι είδους τροφές είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα, η επιτυχία της δίαιτάς μας είναι σίγουρη.

Το πρωινό μας πρέπει να είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες (όπως δημητριακά, ψωμί, παξιμάδια), που αποτελούν την κατεξοχήν πηγή ενέργειας του οργανισμού και βοηθούν τον εγκέφαλο και το σώμα να «πάρει μπρος». Ταυτόχρονα, όμως, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της δίαιτάς μας, επειδή οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται το πρωί μπορούν να μεταβολιστούν μέσα στην υπόλοιπη ημέρα, λόγω των δραστηριοτήτων μας, και να μη μετατραπούν σε λίπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημεριανό ακολουθεί την ίδια λογική, δίνοντας έμφαση στους υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτες, όσπρια, λαδερά), τους οποίους μεταβολίζει ο οργανισμός με τις διάφορες δραστηριότητές του το απόγευμα.

Το βραδινό καλό είναι να περιέχει πρωτεΐνες (όπως 2 φέτες γαλοπούλα, 1 κομμάτι κοτόπουλο ή 1 βραστό αυγό), σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. λαχανικά) και μικρή ποσότητα απλών υδατανθράκων (π.χ. 1 φέτα ψωμί). Αν καταναλώνουμε περισσότερους απλούς υδατάνθρακες, αυτοί θα καταλήγουν να συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρά μας ως λίπος, εφόσον δεν θα υπάρχει δραστηριότητα για να «καούν» πριν από τον ύπνο.

Tip
Φυσικά, αν καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφών από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μας (είτε πρόκειται για υδατάνθρακες είτε για πρωτεΐνες), η περισσευούμενη ποσότητα θα μετατραπεί σε λίπος. Γι’ αυτό, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει το 35% των θερμίδων που μας έχει ορίσει ο διαιτολόγος.
-Το μεσημεριανό το 40-50% των ημερήσιων θερμίδων.
-Το βραδινό το 20-25% των ημερήσιων θερμίδων.

Tip
Ακούστε τις ανάγκες του οργανισμού σας. Αν μετά το φαγητό, έχετε όρεξη για γλυκό, φάτε το χωρίς ενοχές, αρκεί, βέβαια, να μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Πείτε, όμως, όχι στους γλυκούς πειρασμούς, αν είστε νηστικοί, συστήνουν οι ειδικοί.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης