Και όμως… Η κλιμακτήριος δεν είναι ασθένεια, γι αυτό και δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στους άλλους να μας επηρεάζουν αρνητικά. Είναι κάτι αναμενόμενο οργανικά το οποίο τελικά, αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας το κάνουμε τουλάχιστον όσο πιο «ευχάριστο» γίνεται.

Όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής μας, συνήθως μετά τα 45, ερχόμαστε αντιμέτωπες με την κλιμακτήριο, πράγμα πολύ φυσιολογικό, αφού οι ωοθήκες αρχίζουν ουσιαστικά να αδρανοποιούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι οι ωοθήκες να σταματήσουν τελικά να λειτουργούν δεν είναι ο ίδιος σε κάθε γυναίκα αλλά εξαρτάται από το DNA. Το γενετικό υλικό λοιπόν είναι αυτό που καθορίζει τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι διαταραχές στην έμμηνο ρύση, εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ταχυκαρδίες, αϋπνίες, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας και κατάθλιψη.

Πολλές από εμάς πιστεύουν ότι με την εμμηνόπαυση είναι πιθανόν να εκδηλώσουμε καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών ή οστεοπόρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό πρέπει να υποβαλλόμαστε σε διάφορες εξετάσεις, όπως  το γνωστό σε όλους τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία ανά 2 έτη, αλλά και σε ορμονικό έλεγχο.

Οι γυναίκες που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο είναι αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μανιώδεις καπνίστριες, όσες κάνουν μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης, αδύνατες, γυναίκες που τους έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες, αλλά και όσες αντιμετωπίζουν καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές θεραπείες που για να τις κάνετε, πρέπει να συμβουλευτείτε τους γυναικολόγους σας αλλά κυρίως θα πρέπει να το ψάξετε πρώτα με τον εαυτό σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, προσπαθήστε να κάνετε ό,τι σας φτιάχνει τη διάθεση και περιορίστε ό,τι σας τη χαλάει! Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να περιμένουν, η υγεία μας όχι!  

Και ενημερώστε και τους γύρω σας, αφενός για να γλιτώνετε γκρίνια, αφετέρου για να μη σας ζαλίζουν. Η κλιμακτήριος δεν είναι αρρώστια!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης