Ξεφύλλισα το πλούσιο ένθετο «Βιβλιοδρόμιο» που προσφέρει παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ / Σαββατοκύριακο. Εύχρηστο. Με μικρά ενημερωτικά στοιχεία για τις νέες εκδόσεις και –προσέξτε- επιλογές από ειδικούς όλων των ειδών της γραφής. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, οι υποδείξεις – προτιμήσεις έδωσαν ένα παρά λίγο σαρωτικό σκορ σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, έναντι των βιβλίων ξένων συγγραφέων: 45 έναντι 28 Ελλήνων. Μάλιστα χρειάστηκε να δημοσιευτούν εκτενή ρεπορτάζ για τον Δάντη και τον Θερβάντες, όχι όμως για βιβλία του Καζαντζάκη, του Σκαρίμπα, του Βάρναλη  ή του Παπδιαμάντη…

Κάπως καλύτερη ήταν η πολιτική των εκδοτικών οίκων, μέσω των διαφημιστικών σελίδων, τις οποίες αγόρασαν από την καλή εφημερίδα. Ο «Κέδρος» υποστήριξε 7 ξένους συγγραφείς  έναντι δύο Ελλήνων. Ο «Μίνωας» 5 / 2. Ο «Καστανιώτης» 9 / 6. Τα «Ελληνικά Γράμματα» (της μετά Ψυχάρη εποχής…) 4 / 0. Το «Μεταίχμιο» 8 / 6. Τα προσχήματα κράτησε ο «Παττάκης» με εννιά στους εννιά ‘Ελληνες συγγραφείς. Οπότε υπάρχει διαφημιστικό «ισoζύγιο» 25 / 25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και του χρόνου, με λιγότερη μετάφραση. Να θυμάστε ότι οι Έλληνες συγγραφείς έχουν απόλυτη ανάγκη τα ποσοστά από πνευματικά δικαιώματα.

ΥΓ: Παρήγορο το ότι στο ένθετο δεν προτείνεται ή διαφημίζεται η λεγόμενη ροζ λογοτεχνία (η γνωστή και ως ανάγνωση του κομμωτηρίου)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης