Αύριο Κυριακή, είναι η 100ή επέτειος από την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης (Armistice), τον Νοέμβριο του 1918, τερματίζοντας έτσι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (WWI).

Η συμφωνία, ανάμεσα στους Συμμάχους και την ηττημένη Γερμανία, απαιτούσε να έχουν εγκαταλείψει τις κατεχόμενες ευρωπαϊκές περιοχές τα γερμανικά στρατεύματα μέσα σε δύο εβδομάδες, παραδίδοντας ταυτόχρονα 5.000 κανόνια, 25.000 πολυβόλα και 1.700 μαχητικά αεροπλάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νεκροταφείο στο Βερντέν

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, 5.000 μνημεία σε ανάμνηση των μαχών και όσων χάθηκαν σ΄αυτές, είχαν ανεγερθεί στις πόλεις και τα χωριά που είχαν δοκιμασθεί από την αγριότητα του πολέμου για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές να μην επαναληφθούν τα λάθη της ιστορίας… που επαναλήφθηκαν όμως με τον Β΄Παγκόσμιο.

Γάλλοι στρατιώτες κατευθύνονται στο μέτωπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης οδήγησε στη νίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Το γαλλικό κανάλι «France 24» προβάλλει πως πριν ακριβώς έναν αιώνα, κοντά στον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι δυνάμεις των συμμάχων είχαν εμπλακεί στη μάχη του μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Οι μάχες εκείνες που άρχισαν στις 15 Σεπτεμβρίου 1918 και είχαν διεξαχθεί κάτω από τρομερές συνθήκες συνεισέφεραν στον τερματισμό του πολέμου, μετά από λίγο. Κάτι που πολλοί έχουν ξεχάσει. Είχαν αποτέλεσμα την κατατρόπωση των βουλγαρικών και άλλων δυνάμεων με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην τελική τους ήττα.

Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης πολεμούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις Γάλλων, Σέρβων, Βρετανών, Ιταλών, Ρώσων και Ελλήνων κάτω από ανυπόφορες συνθήκες εναλλασσόμενης ζέστης και κρύου, ασθενειών αλλά και κουνουπιών.

Από τους 350.000 Γάλλους στρατιώτες- οι πιο πολλοί ήταν από τις αφρικανικές αποικίες αλλά και τη νοτιοανατολική Γαλλία . Οι 70.000 ουδέποτε επέστρεψαν.

Video: Τραγούδι Sinead O’ Connor – Ron Wood

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης