Μετά από πέντε ημέρες μαχών στις οποίες η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών, φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα για να αναπτύξει σχεδόν το σύνολο των δυνάμεών της. Ένα τεράστιο κονβόι, το οποίο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, έχει μήκος 64 χιλιόμετρα, κατευθύνεται προς το Κίεβο. Το Κίεβο αποτελεί, άλλωστε, βασικό στόχο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς Νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία. «Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου) στον Νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον Βορρά, ανέφερε η Maxar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανή εικόνα από εννιά κάμερες σε διάφορα σημεία του Κιέβου:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροδρόμιο Αντόνοφ μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε χώρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας εν όψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

 

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτήρια. Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη Νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ρωτήθηκαν τη Δευτέρα από το Γαλλικό Πρακτορείο -μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας-, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο. Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προήλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χιλιόμετρα» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του, που υφίσταται επίθεση από τη Ρωσία, με τη μορφή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και όπλων.

Κατά τη διάρκεια «τηλεφωνικής συνδιάλεξής μας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter. «Υπογράμμισα ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς την ειρήνη, αλλά, όσο βρισκόμαστε υπό επίθεση από τη Ρωσία, χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και όπλα. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε και για τα δύο. Συντονίσαμε περαιτέρω μέτρα» των δύο κρατών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Aποκλείουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Ο Πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», κάτι που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης