Οι Εβραίοι της Ευρώπης αισθάνονται ότι το ρεύμα του αντισημιτισμού στη γηραιά ήπειρο έχει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, ιδίως στο ίντερνετ, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 5.847 Εβραίων. Το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο αντισημιτισμός είναι σήμερα πρόβλημα, ενώ τρεις στους τέσσερις, δηλαδή το 75%, εκτιμά ότι ο ρατσισμός απέναντι τους έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημειώνεται πως η έρευνα διενεργήθηκε το 2012 σε οκτώ χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο διαδίκτυο. Μια Βρετανίδα εβραϊκής καταγωγής, 50 ετών, δήλωσε ότι «έχει δεχθεί αναρίθμητα αντισημιτικά σχόλια από τη στιγμή που δημιούργησε την προσωπική της σελίδα στο Facebook». «Η ταχύτητα διάδοσης της εχθρικών σχολίων και παραπληροφόρησης είναι τρομακτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σου προκαλεί μια αμηχανία, διότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό βιώνει κανείς στον πραγματικό κόσμο», πρόσθεσε η Βρετανίδα.

Το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά τη μετανάστευση για λόγους ασφαλείας. Τα υψηλότερα ποσοστά αντισημιτισμού καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (48%), στη Γαλλία (46%) και στο Βέλγιο (40%).

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
με πληροφορίες από την Athens Voice

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης