Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου συμμετείχε στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως από το Κάιρο αναχώρησε και η αντιπροσωπεία του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το aljazeera, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.
Αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, Ράφα, προκειμένου να εμποδίσει τις συνομιλίες για εκεχειρία στον επτάμηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και το συνοριακό του πέρασμα «στοχεύουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών», δήλωσε ο Izzat al-Rishq, προσθέτοντας ότι η Χαμάς έστειλε αντιπροσωπεία για συνομιλίες στο Κάιρο και ότι έχει δεσμευτεί στην αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός – οι όροι της οποίας όμως διαφέρουν σε πολλές βασικές πτυχές από μια συμφωνία που είχε προηγουμένως εγκριθεί από το Ισραήλ.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η Αίγυπτος φιλοξένησε αντιπροσωπείες από τη Χαμάς, το Ισραήλ, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη Δευτέρα, η Χαμάς αποδέχθηκε την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εντούτοις το Ισραήλ την απέρριψε. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, και ανέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα, ένα κρίσιμο πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα και για τους άμαχους τραυματίες που εγκαταλείπουν τη Λωρίδα.