Μεγάλες ελπίδες για το αποκαλούμενο «πράσινο διαβατήριο», το πιστοποιητικό που θα σχετίζεται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
Ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Αυστρία είναι πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, επανέλαβε ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, τα δύο τρίτα των Αυστριακών.
Σύμφωνα με τον Ρούντολφ Άνσομπερ, μέχρι τέλη Απριλίου, για το «πράσινο διαβατήριο» θα είναι διαθέσιμα σε πανεθνικό επίπεδο όλα τα αποτελέσματα των τεστ SARS-CoV-2, όπως επίσης τα στοιχεία για την κατάσταση ανάρρωσης όλων των προσώπων που θα έχουν νοσήσει με Covid-19, ενώ τα δεδομένα από το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προστεθούν στη διάρκεια του Ιουνίου.
Τα πιστοποιητικά («πράσινο διαβατήριο») για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχουν αναρρώσει από τη νόσο ή έχουν εμβολιαστεί, θα είναι διαθέσιμα σε αναλογική και ψηφιακή μορφή -το τελευταίο όχι με τη μορφή εφαρμογής, αλλά ως κωδικός QR με σύνδεσμο που οδηγεί σε σελίδα επικύρωσης, ανέφερε.
Τα δεδομένα υγείας αποθηκεύονται απευθείας στον κωδικό QR, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν επίσης να ελεγχθούν εκτός σύνδεσης. Σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει να μοιάζουν αυτά τα πεδία δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να σχεδιάζονται με ομοιόμορφο τρόπο ώστε να είναι δυνατός ένας γρήγορος έλεγχος στις συνοριακές διαβάσεις κατά την είσοδο και έξοδο από τη χώρα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Οι εθνικά απαιτούμενες νομικές προϋποθέσεις για το «πράσινο διαβατήριο» έχουν ήδη αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο (την αυστριακή Κάτω Βουλή) και θα συζητηθούν στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή) την ερχόμενη Τρίτη, 30 Μαρτίου, ενώ οι τεχνικές προϋποθέσεις βρίσκονται σε επεξεργασία.
Από την πλευρά του, ο Γκέραλντ Σιμπφ, ο επικεφαλής του Επιτελείου Αντιμετώπισης Κρίσεων στο υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η εφαρμογή θα αρχίσει όταν θα είναι οριστικά διαθέσιμες οι τεχνικές προϋποθέσεις.
Ήδη στις αρχές Μαρτίου, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας τόνιζε την ανάγκη η Ευρώπη να αποφασίσει κοινές προδιαγραφές στο θέμα του «πράσινου διαβατηρίου εμβολιασμού», αναμένοντας ότι αυτό το πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλη την Ευρώπη και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για «την επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή».
Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τοποθετηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Σε δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνιζε ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή έχει μόλις πέρασε τον κορωνοϊό -και ως εκ τούτου έχει ανοσία- ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ο ίδιος ότι «χρειαζόμαστε εντός της Ε.Ε. και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε» και ότι, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».