Παρά την αποδεδειγμένη αποτυχία των εμβολίων κατά της Covid, ξέσπασε αιφνιδιαστικά και εμφύλιος πόλεμος στην βιομηχανική οικογένεια της Big Pharma όπου ο κολοσσός GlaxoSmithKline μηνύει τον επίσης κολοσσό Pfizer και την γερμανική BioNTech διότι κατά το κατηγορητήριο υφάρπαξαν την επιστημονική πλατφόρμα δημιουργίας σκευασμάτων – εμβολίων με τη μέθοδο mRNA.

Η GSK υποστηρίζει ότι τα εμβόλια κατά του Covid βασίστηκαν σε τεχνολογία που είχε αναπτύξει και κατοχυρώσει με ευρεσιτεχνία από το 2008, και διεκδικεί αποζημίωση για τις δισεκατομμύρια πωλήσεις της Pfizer και της BioNTech κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγωγή αυτή έρχεται στο προσκήνιο μετά από πολλές νομικές αντιπαραθέσεις, κυρίως μεταξύ της Moderna και της Pfizer, σχετικά με την ευρεσιτεχνία που προστατεύει το mRNA εμβόλιο κατά του Covid.

Ωστόσο, αυτή η περίπτωση διαφέρει καθώς εγείρεται από μια φαρμακευτική εταιρεία που δεν ανέπτυξε εμβόλιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επομένως, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τελική κατανομή των κερδών από τα εμβόλια που αγοράστηκαν μαζικά από τα κράτη για την καταπολέμηση της Covid-19.

Η GSK υποστηρίζει ότι η τεχνολογία για τα εμβόλια κατά του Covid αναπτύσσεται χρόνια πριν την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η GlaxoSmithKline (GSK), μέσω της GSK Biologicals, είναι ηγετική δύναμη στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων εμβολίων, κατέχοντας πολυάριθμες πατέντες στις ΗΠΑ για σκευάσματα που περιλαμβάνουν λιπίδια και μόρια mRNA, τα οποία κωδικοποιούν ιικά ανοσογόνα και προσφέρουν προστασία από ιογενείς λοιμώξεις.

Σύμφωνα με την αγωγή, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών ξεκίνησε το 2008. Τότε, ο Andrew Geall, ένας καταξιωμένος επιστήμονας στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, εντάχθηκε στην ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του εμβολιολόγου Christian Mandl, με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων mRNA.

Πώς αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα τα εμβόλια Covid

Το 2010, αυτές οι τεχνολογίες κατοχυρώθηκαν με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υπ’ αριθμόν 11638693, 11638694, 11666534, 11766401 και 11786467, τα οποία αφορούν συγκεκριμένες συνθέσεις λιπιδίων και mRNA, κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα των εμβολίων.

Σύμφωνα με την αγωγή, αυτή η τεχνολογία αναγνωρίζεται από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature και χρησιμοποιείται πλέον από όλες τις εταιρείες mRNA. Το πλεονέκτημα της εν λόγω τεχνολογίας είναι η ταχύτητα ανάπτυξης και δοκιμής νέων εμβολίων, όπως αποδείχθηκε με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της γρίπης σε μόλις οκτώ ημέρες. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Pfizer

Η αγωγή της GSK κατά της Pfizer και της BioNTech περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το πώς η Pfizer έλαβε γνώση των συγκεκριμένων ευρεσιτεχνιών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι εναγόμενοι είχαν πληροφορηθεί για τις πατέντες της GSK μέσω δημοσιεύσεων και αιτημάτων που είχαν κατατεθεί δημόσια και ήταν προσβάσιμα από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Επιπλέον, η GSK είχε δημοσιεύσει διάφορες εργασίες και άρθρα σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, όπου περιέγραφε τις καινοτόμες τεχνολογίες που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ. Christian Mandl. Αυτές οι δημοσιεύσεις ήταν προσβάσιμες στο κοινό, και η Pfizer, ως μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως, αναμενόταν να είναι ενήμερη για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας mRNA.

Τα επιχειρήματα της GSK περιλαμβάνουν την παρατήρηση ότι, όπως και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, η Pfizer είχε επαγγελματικές σχέσεις με την GSK. Μέσω αυτών των σχέσεων και των ανταλλαγών δεδομένων, όπως υποστηρίζει η ενάγουσα, η Pfizer είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ωστόσο, αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών δεν επιτρέπει στις εναγόμενες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις προστατευόμενες τεχνολογίες για εμπορικούς σκοπούς. Παρόλο που τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας δεν απαγορεύουν τη χρήση τους για επιστημονικούς σκοπούς, η απόκτηση κέρδους απαιτεί άδεια από τον κάτοχο της πατέντας.

Η GSK, σύμφωνα και με το lifesciencesipreview, καταγγέλλει ότι οι εναγόμενοι παραβίασαν τις πατέντες της, κατασκευάζοντας, χρησιμοποιώντας, πωλώντας, εμπορεύοντας και εισάγοντας προϊόντα χωρίς άδεια, εξάγοντας εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των εμβολίων τους κατά του Covid.

Παρόλο που δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης, η GSK ζητά αποζημίωση για τη φερόμενη παραβίαση των ευρεσιτεχνιών της. Το ποσό αυτό θα καθοριστεί από το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη που απέκτησαν οι εναγόμενοι από τις πωλήσεις των εμβολίων τους.

Η GSK ζητά:

  • Οικονομική Αποζημίωση: Απαιτεί αποζημίωση για τα κέρδη που απέκτησαν οι εναγόμενοι από τη χρήση των πατενταρισμένων τεχνολογιών της χωρίς άδεια.
  • Τριπλή Αποζημίωση: Απαιτεί τριπλασιασμό των ζημιών λόγω της κακόβουλης παραβίασης των ευρεσιτεχνιών.
  • Δικαστικά Έξοδα: Επιπλέον, ζητεί την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και των αμοιβών των δικηγόρων της από τους εναγόμενους.

Η ακριβής αποζημίωση θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία και τις αποδείξεις που θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Πρόκειται για μια αγωγή που κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο σε νομικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Από τη μία πλευρά, αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για την προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και το εύρος εφαρμογής της νομοθεσίας. Από την άλλη, εάν η αγωγή γίνει δεκτή, θα ξεκινήσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τον τρόπο δραστηριοποίησης των φαρμακευτικών, αλλά και αλλάζοντας την ίδια την ιστορία για το πώς αντιμετωπίστηκε η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης