Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Η καλή πρακτική της Ελβετίας, δείχνει τον «δρόμο» για την αναγνώριση της κακοποίησης παιδιών σε ιδρύματα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό συμπεραίνεται σε ψήφισμα, που ενέκρινε η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετώντας πλήρως την Έκθεση του Ελβετού βουλευτή των Σοσιαλιστών Pierre-Alain FRIDEZ.

Σύμφωνα με τη Συνέλευση, η κακοποίηση παιδιών σε ιδρύματα στην Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίζεται, είτε έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, άσκοπης βίας ή κακομεταχείρισης σε δημόσια, ιδιωτικά ή θρησκευτικά ιδρύματα.

Βασιζόμενη στο παράδειγμα της καλής πρακτικής στην Ελβετία, η Συνέλευση ζήτησε «πλήρη αποκατάσταση για κάθε βία που διαπράττεται κατά των παιδιών», η οποία αντικατοπτρίζει πραγματικά τη σοβαρότητα και είναι ανάλογη της ζημίας που έχει προκληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα παιδιά, να παρέχουν διαχείριση των επακόλουθων συνεπειών και να διασφαλίσουν ότι τα θύματα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, λαμβάνουν αποζημίωση ως αποκατάσταση για τη βλάβη που προκλήθηκε, χωρίς χρονικό περιορισμό σε σχέση με την ημερομηνία. είπαν οι βουλευτές.

Η Συνέλευση συνέστησε να ζητηθεί επίσημα συγγνώμη στα θύματα του παρελθόντος και του παρόντος, να διώκονται και να τιμωρούνται οι δράστες αυτών των πράξεων «χωρίς νόμο των περιορισμών», και να δημιουργηθούν χώροι ανάμνησης της θεσμικής κακομεταχείρισης.

Τέλος, πρότεινε στα κράτη μέλη να κάνουν απολογισμό της κατάστασης της βίας που διαπράττεται σε δημόσια, ιδιωτικά ή θρησκευτικά ιδρύματα κατά των παιδιών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μιλήσουν τα θύματα (συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων), και να αναλύσουν τις συνθήκες που ευνοούν μια τέτοια κακοποίηση: ιδρυματική φροντίδα σε δημόσιο, ιδιωτικό ή θρησκευτικό περιβάλλον, ανεπαρκής φροντίδα, ανάδοχη φροντίδα σε ιδιωτικά σπίτια ή αναγκαστική υιοθεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης