«Αντισυνταγματική» χαρακτήρισαν οι Ρεπουμπλικάνοι την προτεινόμενη πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για τη νομιμοποίηση 5 εκατ. μεταναστών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να «περάσει» από το Κογκρέσο.

«Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Ο πρόεδρος (Ομπάμα) έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.

«Τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά και απειλούν τη δημοκρατία μας» ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικλ Μακόουλ, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας και κυβερνήτης της πολιτείας από τον Ιανουάριο, Γκρέγκ Αμποτ, γνωστοποίησε ότι θα μεταφέρει το θέμα στις αίθουσες του δικαστηρίου.

«Οι Τεξανοί έχουν πληρώσει τις συνέπειες των δικτατορικών πολιτικών του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη μετανάστευση. Είμαι έτοιμος να αμφισβητήσω τον πρόεδρο Ομπάμα στο δικαστήριο για να αποκαταστήσω την κυριαρχία της πολιτείας μας και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου» δήλωσε.

Παρόμοιες απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη απηύθυναν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όπως ο Τζον Μακέιν.

«Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από τους εκπροσώπους του λαού, όχι με διάταγμα» ξεκαθάρισε ο υποψήφιος για την προεδρία το 2008.

Διάγγελμα Ομπάμα

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποιούσε τα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του «κατακερματισμένου», όπως το χαρακτήρισε, συστήματος μετανάστευσης των ΗΠΑ και προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να περάσουν τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τα εκατομμύρια των μεταναστών που ζουν στη χώρα δίχως τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.

«Σήμερα, το σύστημα μετανάστευσης που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένο και όλοι το γνωρίζουν αυτό» τόνισε, ενώ υποσχέθηκε ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο σύστημα» με σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου 5 εκατ. μεταναστών οι οποίοι ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

«Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και σε αντίθεση με τη φύση μας. Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών» υπογράμμισε.