Μια νέα προσπάθεια για την υπογραφή διμερούς συνθήκης ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ, που θα απαγόρευε εκατέρωθεν την κατασκοπεία, θα ήταν μάταιη. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Kölner Stadt-Anzeiger», ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποιεί ότι απειλείται η σύναψη συμφωνίας για τη συγκρότηση ενός ευρωαμερικανικού χώρου ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών. Όπως δηλώνει ο Χ. Μάας, προϋπόθεση για μια τέτοια συνθήκη είναι «ένα ελάχιστο όριο κοινωνικής συναίνεσης», η οποία όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία λόγω των σκανδάλων αμερικανικής κατασκοπείας.

Διακοπή των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ ζητούν Πράσινοι και Χριστιανοδημοκράτες

Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα ζήτησαν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ (Deutschlandfunk).
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστηρίζει ότι πριν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών θα πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες για την προστασία των δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, παρά τις όποιες δημόσιες δηλώσεις για μέτρα και κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ, πολιτικές εκτιμήσεις στο Βερολίνο συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες της Γερμανίας να πετύχει κάποιες «χειροπιαστές» δεσμεύσεις από τους Αμερικανούς σχετικά με την κατασκοπευτική τους δραστηριότητα σε γερμανικό έδαφος. Για αυτό τον λόγο, ο στόχος που φαίνεται να επιδιώκει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι να πείσουν την αμερικανική ηγεσία ότι η ζημιά που προκαλεί η αποκάλυψη της αμερικανικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη της. Άλλωστε, όπως τονίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, τις πληροφορίες που πιθανώς θα μπορούσαν να αντλήσουν οι Αμερικανοί από τους πράκτορές τους θα μπορούσαν να τις είχαν λάβει και διά της πολιτικής οδού.

Δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον

Άργησε αλλά ήλθε η αντίδραση της Ουάσιγκτον στις πρόσφατες αποκαλύψεις κατασκοπείας σε βάρος γερμανικών θεσμικών οργάνων, που είχαν ως συνέπεια την απέλαση του Αμερικανού συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ίρνεστ κάλεσε τη Γερμανία να συζητά «εσωτερικά» το θέμα αυτό και όχι μέσω των ΜΜΕ. «Όλες τις διαφορές που έχουμε μπορούμε να τις διευθετούμε αποτελεσματικότερα μέσω των εσωτερικών διαύλων και όχι μέσω του τύπου» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας γιατί η αμερικανική κυβέρνηση αποφεύγει ακόμη να τοποθετηθεί δημόσια. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός τύπος ασκεί δριμεία κριτική στις αντιδράσεις του Βερολίνου, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» κάνει λόγο για «επιτηδευμένη αγανάκτηση» της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς χαρακτήρισε γερμανική «έκρηξη θυμού» την απόφαση για την απέλαση Αμερικανού αξιωματούχου από τη Γερμανία. «Τέτοια συμπεριφορά αναμένουμε από τους Ρώσους, τους Ιρανούς και τους Βορειοκορεάτες, όχι όμως από τους Γερμανούς» υποστήριξε ο Αμερικανός βουλευτής.

Διαμάχη και για την Google

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ενδεχόμενο να κλείσει η Google. Έτσι έγινε ένας ακόμη Γερμανός αξιωματούχος που επιτίθεται εναντίον του αμερικανικού κολοσσού του Διαδικτύου.

Η δεσπόζουσα θέση της Google στο Διαδίκτυο «δεν έχει νόημα από οικονομικής άποψης, δεν είναι λογική» υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Φανταστείτε έναν ενεργειακό όμιλο που θα κάλυπτε το 95% της αγοράς – οι αρχές του ανταγωνισμού πολύ σύντομα θα κινητοποιούνταν» υποστήριξε ο ίδιος.

«Έτσι, αν η Google καταχράται την κυρίαρχη θέση της για να περιθωριοποιεί με συστηματικό τρόπο τους ανταγωνιστές της, τότε την τελευταία στιγμή κάτι όπως το κλείσιμο θα εξετασθεί» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας μια ιδέα που ήδη έχει θέσει στο τραπέζι και ο συνάδελφός του, ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επίσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης