Η ΠΓΔΜ διολισθαίνει στον αυταρχισμό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην «Deutsche Welle», μετά τις απειλές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι σε βάρος ξένων πρέσβεων αλλά και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η έντονη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε το κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας. Κι αυτό συνέβη λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το μικρό προβάδισμα του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα των οποίων εκκρεμεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το VMRO εξέδωσε μάλιστα κατάλογο σε μορφή μανιφέστου, στο οποίο διακηρύσσει ότι θα τερματίσει τις παρεμβάσεις του εξωτερικού στα εσωτερικά της χώρας, θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, και θα καταπολεμήσει τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οργισμένος για τις ενστάσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με αφορμή παρατυπίες σε εκλογικά τμήματα, ο Νίκολα Γκρουέφσκι δήλωσε μιλώντας σε οπαδούς ότι δεν θα ανεχθεί άλλη παρέμβαση από το εξωτερικό. «Υπάρχουν πρέσβεις που ανακατεύονται υπερβολικά στην εσωτερική πολιτική. Αυτό πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, δυτικοί διπλωμάτες προσπαθούν να επηρεάσουν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκρουέφκσι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια στην πρωθυπουργία, στη δίνη των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης για τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και για μια υπόθεση υποκλοπής. Ανησυχητικό κρίνεται επίσης ότι ο Ν. Γκρουέφσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει πλέον σε πολιτικές συναντήσεις, όταν παρίστανται πρέσβεις ή ξένοι αντιπρόσωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το VMRO σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου

Διαδηλωτές στα Σκόπια (και με αλβανικές σημαίες), στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς και υποκλοπής Σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα, το VMRO-DPMNE κερδίζει 51 έδρες από τις συνολικά 120, δύο περισσότερες από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι χρειάζεται επομένως εταίρο για να κυβερνήσει. Μέχρι στιγμής όμως ούτε ένα από τα μικρότερα κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα δεν επιθυμεί συνεργασία.

Στο ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία και υπό τη διεθνή πίεση να μη σταθεί εμπόδιο στη δημοκρατική αλλαγή, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αδιάλλακτος και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στον επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, δηλώνει στην «DW» ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι αναζητεί απελπισμένα τρόπους για να αλλάξει τα δεδομένα: «Προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κάθε κόστος. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει θα προσπαθήσει να επιβάλλει στη χώρα έναν αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη χώρα και τη δημοκρατία».

Πληροφορίες της «DW» επιβεβαιώνουν ότι υπήρχαν κυβερνητικά σχέδια για να καταστεί παράνομη η χρηματοδότηση των εγχώριων ΜΚΟ από το εξωτερικό. Οι απειλές Γκρουέφσκι δεν φαίνεται, ωστόσο, να ανησυχούν τις ΜΚΟ. Ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Αντρέα Στοϊκόφσκι δηλώνει στην «DW» ότι «ήταν η τελευταία ομιλία του Νίκολα Γκρουέφσκι. Έχει κηρύξει τον πόλεμο σε όλους. Με τα λόγια αυτά σηματοδοτεί την αποχώρησή του από την πολιτική».

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης