Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, αντιπάλου του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας από την Άιοβα.

Αν και ο ΝτεΣάντις σπάνια ανέφερε το όνομα του Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του, εμφανίστηκε λιγότερο συγκρατημένος αργότερα, όταν δεχόταν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεκλογική συγκέντρωση του ΝτεΣάντις πραγματοποιήθηκε σε μια ευαγγελική εκκλησία στην πόλη Ντε Μόιν, μια όχι και τόσο κεκαλυμμένη κίνηση να προσεγγίσει τους χριστιανούς ψηφοφόρους, τους οποίους είχε κερδίσει το 2016 ο Τραμπ.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί αποτελούνταν κυρίως από πρώην υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτική, καθώς εναντίον του πρώην προέδρου έχουν απαγγελθεί σειρά κατηγοριών.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με όλες αυτές τις υποθέσεις, οπότε θέλουμε να έχουμε ανοικτές τις επιλογές μας», δήλωσε η Μάρθα Μπερτς, η οποία θεωρεί ότι ο ΝτεΣάντις «αγαπά την Αμερική» και «έχει τη στόφα προέδρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύζυγός της εξάλλου «δεν θεωρεί αξιόπιστες» τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται κατά πολύ του ΝτεΣάντις. «Η προεκλογική εκστρατεία έχει ακόμη πολύ δρόμο», εκτίμησε.

«Δύο θητείες»

Πιθανόν σε μια προσπάθεια να μειώσει αυτή τη δημοσκοπική διαφορά, ο κυβερνήτης της Φλόριντα επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο για μια σειρά θεμάτων, όπως η μετανάστευση, οι πολιτικές του στη διάρκεια της πανδημίας covid και οι ομοσπονδιακές δαπάνες, εκτιμώντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του απομακρύνθηκε από τις συντηρητικές αρχές.

«Δυστυχώς, στράφηκε πιο αριστερά σε κάποια από αυτά τα ζητήματα», σημείωσε.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του εκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου – προκειμένου να μην αποξενώσει τη μεγάλη εκλογική βάση του Τραμπ– ο ΝτεΣάντις εκτίμησε ότι τη χώρα πρέπει να κυβερνήσει κάποιος «ενεργητικός» που θα μπορέσει να κυβερνήσει για «δύο θητείες». Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Τραμπ, βάσει του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς έχει ήδη διατελέσει πρόεδρος μία φορά.

Ο Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι προς το παρόν το φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είχε πρόσφατα επιτεθεί στον 44χρονο ΝτεΣάντις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία στη Φλόριντα, επειδή είχε αντισταθεί στις εντολές του ομοσπονδιακού κράτους για τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα χαρακτήρισε τις επικρίσεις του αντιπάλου του «εκτός πραγματικότητας» και εκτίμησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τον στηρίξουν.

«Πιστεύω ότι το κάνει με έναν τρόπο που θα ωθήσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν εμένα», πρόσθεσε.

«Διάολε, όλη του η οικογένεια μετακόμισε στη Φλόριντα τώρα που είμαι κυβερνήτης», τόνισε ο ΝτεΣάντις.

Ο Τραμπ είναι κάτοικος Φλόριντα από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο και κάποια από τα παιδιά του ζουν επίσης στην πολιτεία.

Περιοδεία

Ο ΝτεΣάντις, που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία μέσω του Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, στράφηκε τώρα σε πιο παραδοσιακά μέσα, ξεκινώντας διήμερη περιοδεία στην Άιοβα. Στη συνέχεια θα πάει στο Νιού Χάμσαϊρ και τη Νότια Καρολίνα.

Ο Τραμπ τον ακολουθεί, καθώς θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην Άιοβα την ημέρα που ο ΝτεΣάντις θα βρίσκεται στο Νιού Χάμσαϊρ, μια ένδειξη ότι εντείνεται η μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Η Άιοβα είναι κρίσιμη πολιτεία για τον ΝτεΣάντις, καθώς είναι μία από τις πρώτες όπου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, τον Φεβρουάριο. Εξάλλου οι κάτοικοι της πολιτείας – στην πλειονότητά τους λευκοί, ευαγγελικοί χριστιανοί—έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ.

Το 2016 ο Τραμπ έχασε στην Άιοβα από τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, ο οποίος κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο μέρος των χριστιανών ψηφοφόρων.

Ο ΝτεΣάντις σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι εκτιμά πώς θα κερδίσει μεγάλο μέρος των ευαγγελικών ψηφοφόρων. «Είναι γνωστό ότι υποστηρίζω το σωστό και είμαι διατεθειμένος να δεχθώ χτυπήματα για αυτό», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης