Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση πέντε Βρετανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην δημοσιογράφου, που κρατούνταν στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι αυτοί έκαναν «λάθος» ταξιδεύοντας στη χώρα παρά τις ταξιδιωτικές συστάσεις.

«Ικανοποιημένο το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε την απελευθέρωση πέντε Βρετανών που κρατούνταν στο Αφγανιστάν», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. «Σύντομα θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι πολίτες αυτοί «δεν διαδραμάτιζαν κανένα ρόλο στο έργο της βρετανικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν» και είχαν ταξιδέψει στη χώρα «σε αντίθεση με τις κυβερνητικές ταξιδιωτικές συστάσεις. Ήταν ένα λάθος».

Δεν διευκρίνισε πότε και υπό ποιες συνθήκες κρατούνταν αυτοί οι Βρετανοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι «λυπάται για αυτό το επεισόδιο» και ζήτησε, εκ μέρους των οικογενειών των κρατουμένων, «συγγνώμη» για «οποιαδήποτε παραβίαση της αφγανικής κουλτούρας, εθίμων ή νόμων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αφγανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε από την πλευρά της την απελευθέρωση πέντε Βρετανών που συνελήφθησαν «πριν από περίπου έξι μήνες» για «διεξαγωγή δραστηριοτήτων που αντίκεινται στους νόμους και τις παραδόσεις του αφγανικού λαού».

Μετά από συζητήσεις με την Καμπούλ και το Λονδίνο, «αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες (Κυριακή) (…) και επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης, Ζαμπιντουλάχ Μουτζαχίντ, σημειώνοντας ότι «υποσχέθηκαν να σεβαστούν τους νόμους του Αφγανιστάν, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του λαού του».

Τον Φεβρουάριο, το Λονδίνο είχε επισημάνει περιπτώσεις «πολλών» Βρετανών που κρατούνται στο Αφγανιστάν, αναφερόμενο σε «συζητήσεις» που είχε με τους Ταλιμπάν για την κατάστασή τους, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους ή ποιος τους κρατούσε.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Πίτερ Τζούβεναλ, ένας πρώην δημοσιογράφος που έγινε επιχειρηματίας, με διπλή υπηκοότητα γερμανική και βρετανική, ο οποίος κρατείτο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Είναι παντρεμένος με μια Αφγανή με την οποία έχει τρεις κόρες.

«Ο Πίτερ Τζούβεναλ αφέθηκε ελεύθερος μετά από περισσότερους από έξι μήνες αιχμαλωσίας στο Αφγανιστάν», έγραψε στο Twitter ο φίλος του Ντέιβιντ Λίον, πρώην ανταποκριτής του BBC που δούλευε μαζί του στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έχουν συλλάβει ορισμένους που επικρίνουν το καθεστώς τους και έχουν ξυλοκοπήσει ή συλλάβει πολλούς δημοσιογράφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης