Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας σοβαρά, χθες Τρίτη σε επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Χουχούι της Αργεντινής (βορειοδυτικά), εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της αναθεώρησης του Συντάγματος της επαρχίας, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Για περίπου τέσσερις ώρες, εκατοντάδες διαδηλωτές πετροβολούσαν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην επαρχιακή πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ δε Χουχούι (1.500 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες), ενώ σύμφωνα με τις αρχές πυρπόλησαν επίσης αυτοκίνητα. Αστυνομικοί αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση μέσων όπως δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες, διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο διευθυντής των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας (SAME) της Χουχούι δήλωσε χθες το απόγευμα στο τηλεοπτικό δίκτυο TN ότι παρασχέθηκαν ιατρικές φροντίδες σε «50 ως 70» ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ελαφριά τραύματα, από πέτρες ή πλαστικές σφαίρες, προσθέτοντας ωστόσο πως ένας «είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με κρανιακό τραυματισμό».

Τηλεοπτικά πλάνα εικονίζουν διαδηλωτή πεσμένο στο έδαφος, με λίμνη αίματος γύρω από το κεφάλι του.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Χουχούι μίλησε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον 20 προσαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επεισόδια ξέσπασαν έπειτα από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων και αποκλεισμών δρόμων από διάφορες κοινωνικές ομάδες –δημόσιους λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, μέλη φυλών αυτοχθόνων…– που εξεγείρονται κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος της επαρχίας Χουχούι, όπου κυβερνά ο Χεράρδο Μοράλες (δεξιά, αντίπαλος της κεντροαριστερής ομοσπονδιακής κυβέρνησης), επίδοξος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το νέο επαρχιακό Σύνταγμα –η Αργεντινή είναι ομοσπονδιακό κράτος– καταγγέλλεται κυρίως από αντιπρόσωπους κοινοτήτων ιθαγενών, που θεωρούν ότι καταπατά δικαιώματά τους, ειδικά ως προς τα πατρογονικά τους εδάφη και τους φυσικούς πόρους σε αυτά, καθώς η αγροτική και τουριστική επαρχία διαθέτει επίσης πλούσια κοιτάσματα λιθίου.

Ο κ. Μοράλες ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αποσύρονται δυο άρθρα για να ξανασυζητηθούν, διαβεβαιώνοντας πως κατανοεί τις «αμφιβολίες» των κοινοτήτων των αυτοχθόνων· όμως το νέο κείμενο ψηφίστηκε χθες Τρίτη από το επαρχιακό κοινοβούλιο, παρότι θεωρητικά ανολοκλήρωτο, εν μέσω της κινητοποίησης και των επεισοδίων έξω από το κτίριο.

Άλλη αμφιλεγόμενη διάταξη του νέου κειμένου περιορίζει τις μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίες, απαγορεύοντας ιδίως τους αποκλεισμούς δρόμων και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονταν χθες σε άλλες τοποθεσίες της Χουχούι, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της επαρχίας.

Ο κυβερνήτης της Χουχούι και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλληλοκατηγορήθηκαν για τις ταραχές. Ο κ. Μοράλες κατήγγειλε πολιτικοποίηση από τη «ριζοσπαστική αριστερά» και τον «κιρσνερισμό» που κατ’ αυτόν βρίσκεται στην εξουσία στο Μπουένος Άιρες. Τόνισε μέσω Twitter πως καθιστά «υπεύθυνους τον πρόεδρο (Αλμπέρτο Φερνάντες) και την αντιπρόεδρο (Κριστίνα Κίρσνερ) για την ακραία βία που ζει η Χουχούι».

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες από την πλευρά του απαίτησε χθες να «σταματήσει αμέσως η καταστολή» στη Χουχούι, κρίνοντας πως ο κ. Μοράλες φέρει «ακέραιη την ευθύνη» για την κατάσταση και καταγγέλλοντας πως ο θεμελιώδης νόμος της επαρχίας «αντίκειται» προς το εθνικό Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) ανέφερε πως «παρακολουθεί με ανησυχία τις ενέργειες (…) για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις στην επαρχία Χουχούι στην Αργεντινή».

Η ΔΕΑΔ κάλεσε να τηρηθούν «το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, οι διαμερικανικοί κανόνες για τη χρήση ισχύος, και να διεξαχθεί διαδικασία διαλόγου αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και διαπολιτισμική, στο πλαίσιο της οποίας τα δικαιώματα των συνδικάτων και των αυτοχθόνων λαών θα γίνουν σεβαστά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης