1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 19:46
1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια
Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, τη δεύτερη αιτία παιδικής θνησιμότητας μετά από την πνευμονία, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Τα στοιχεία του 2007 δείχνουν μία πτωτική τάση, αλλά αυτή η μείωση οφείλεται στη συνολική μείωση της θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, η οποία έπεσε από τα 10,4 εκατομμύρια το 2004 στα 8,9 εκατομμύρια το 2007», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΠΟΥ, γιατρός Ολιβιέ Φοντέν.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι να βλέπουμε ότι οι ενέργειες πληροφόρησής μας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς η συμβολή της διάρροιας στη συνολική παιδική θνησιμότητα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία έτη», τόνισε ο Δρ. Φοντέν.

Συνολικά, οι διαρροϊκές λοιμώξεις που μεταδίδονται συνήθως μέσω του βρώμικου νερού, προκαλούν σχεδόν το 18% της παιδικής θνησιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές και φθηνές θεραπείες αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 39% των παιδιών που υποφέρει από διάρροια μπορεί και λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Αν Βένεμαν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 19:46