Έπειτα από αίτημα αμερικανικής επιτροπής ειδικών που ζητά να μην δημοσιεύσουν τις έρευνες για λόγους ασφάλειας, δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, με αφορμή την γρίπη των πτηνών Η5Ν1.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Βιοασφάλειας, που παρακολουθεί θέματα βιολογικού κινδύνου, ζήτησε από το αμερικανικό περιοδικό Science και το βρετανικό Nature, να μην δημοσιεύσουν λεπτομέρειες ερευνών που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν και στο Ιατρικό Κέντρο Έρασμος στην Ολλανδία, σχετικά με την δημιουργία νέου εξαιρετικά επικίνδυνου στελέχους του ιού της γρίπης Η5Ν1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό δημόσιο και εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι η δημοσίευση της μεθοδολογίας των ερευνών θα μπορούσε να επιτρέψει σε τρομοκράτες να αναπαράγουν τον εξαιρετικά επικίνδυνο ιό και να τον χρησιμοποιήσουν σε βάρος της ανθρωπότητας.

Τα δύο περιοδικά δηλώνουν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην δημοσιεύσουν ορισμένες λεπτομέρειες των ερευνών, αν το δημόσιο μπορέσει να εξασφαλίσει τρόπο διοχέτευσης αυτών των πληροφοριών σε ενδιαφερόμενους πραγματικούς ερευνητές.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης