Θα τα ξαναβρούν Μέρκελ και Πούτιν;

Θα τα ξαναβρούν Μέρκελ και Πούτιν;
Όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι στο Σότσι, θα έχουν σωρεία προβλημάτων να αντιμετωπίσουν. Οι γερμανορωσικές σχέσεις είναι τόσο περίπλοκες το τελευταίο διάστημα όσο εδώ και καιρό. Το ίδιο ισχύει για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και τη Δύση γενικότερα.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μιάμιση ώρα. Χρόνος ενδεχομένως όχι επαρκής. Ένας τρίτος απών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι εμμέσως αυτός που ασκεί πιέσεις ούτως ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος με την πολιτική του «πρώτα η Αμερική» δεν έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις του μόνο με τη Μόσχα αλλά και τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους συμμάχους του.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζονται από το 2005 και η σχέση τους θεωρείται ψυχρή. Η γερμανική κυβέρνηση είναι οργισμένη με την επίθεση των Ρώσων χάκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε για περίεργους «υβριδικούς» πολέμους. Ωστόσο, υπάρχουν και σημεία σύγκλισης, όπως αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ελπίδες για καλύτερη οικονομική συνεργασία


Όσον αφορά στη βασική διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Για τη Γερμανία, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή ειρήνη, ενώ για τη Μόσχα πρόκειται για ένα ελεύθερο δημοψήφισμα.

Ακόμη ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία και η δράση των φιλορώσων αυτονομιστών. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους και για αυτόν τον λόγο η Γερμανία συνεχίζει να υπερθεματίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Για τη Μόσχα πάλι, είναι ακατανόητο το γεγονός ότι το Βερολίνο δίνει μεγαλύτερη σημασία στην Ουκρανία αντί στις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία θεωρεί σφαίρες επιρροής τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Από το 2014 έχουν αλλάξει πολλά. Το 2015 το προσφυγικό συγκλόνισε την Ευρώπη. Ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώθηκε. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα προβλήματα συσσωρεύθηκαν και οι μόνοι τομείς που φαίνονται ανέφελοι ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία είναι οι σχέσεις μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων και τα θέματα πολιτισμού.

Τέλος, τα διμερή ζητήματα οικονομίας και εμπορίου δεν πάνε τόσο καλά και για αυτόν τον λόγο οι Γερμανοί επιχειρηματίες που συνοδεύουν την Άνγκελα Μέρκελ ελπίζουν τώρα ότι θα αμβλυνθούν οι διαφορές και θα καταφέρουν να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, 11:47