Θύμα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019, 11:02
Θύμα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα ότι χάκερ παραβίασαν στο τέλος του περασμένου χρόνου την ασφάλειά του στον κυβερνοχώρο και υπέκλεψαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, περιλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών λογαριασμών φοιτητών και των αριθμών των διαβατηρίων τους που αφορούν σε μια περίοδο 19 ετών.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι αντιλήφθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες την παραβίαση και ότι αυτή διαπράχτηκε από έναν «προηγμένο διαχειριστή», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για αυτόν.

Μια παλαιότερη κυβερνοεπίθεση που αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους απέτυχε να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες. Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης την περίοδο εκείνη επικαλούνταν πηγές που ανέφεραν ότι η παραβίαση είχε προέλευση την Κίνα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων, το ANU είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Αυστραλία και πολλοί απόφοιτοί του έχουν αναλάβει ανώτερες κυβερνητικές θέσεις, γεγονός που καθιστά πιο ευαίσθητο το ζήτημα της ασφάλειας των δεδομένων.

«Οι οργανισμοί των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας προσλαμβάνουν απευθείας από το ANU» δήλωσε ο Φέργκιους Χάνσον, ο επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Κυβερνοπολιτικής στο think-tank «Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής».

«Το να αποκτάς πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία εργάζονται σε διαφορετικές υπηρεσίες... αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο».

Η αυστραλιανή υπηρεσία αντικατασκοπείας στον κυβερνοχώρο ανακοίνωσε ότι ερευνά ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για το έργο ενός εξελιγμένου φορέα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Διεύθυνσης Σημάτων. Η Κίνα έχει συστηματικά αρνηθεί ότι εμπλέκεται σε επιθέσεις χάκερ και η πρεσβεία της στην Αυστραλία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει. Παρά τις διαψεύσεις των Κινέζων η Αυστραλία έχει επικαλεστεί παρόμοια περιστατικά ως αποδείξεις του ότι το Πεκίνο αναμειγνύεται στις εσωτερικές της υποθέσεις, γεγονός που προκαλεί ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019, 11:04