Βολές κατά των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως οι εκτιμήσεις τους για την τουρκική οικονομία βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα.

Προειδοποίησε μάλιστα πως θα διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας μαζί τους. «Έχουμε διακόψει τη συνεργασία μας με τη Standard & Poor’s και, εάν συνεχίσουν σε αυτήν την οδό, μπορώ να πω στον πρωθυπουργό να διακόψει τη συνεργασία και με αυτούς. Αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν στους δημοσιογράφους στη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Κατάρ το βράδυ της Δευτέρας.

Η Μοοdy’s και η Fitch έχουν προειδοποιήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες για τις αρνητικές συνέπειες που είναι πιθανόν να έχει για την τουρκική οικονομία η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch, που έχει βαθμολογήσει την Τουρκία με ΒΒΒ με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πολιτικές πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην πορεία προς τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Moody’s, η οποία βαθμολογεί την Τουρκία με Baa3 και με αρνητική προοπτική, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές δεν θα επιλύσει τα πιστωτικά προβλήματα της χώρας και ότι η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί.

Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε πέρυσι ότι δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει συμφωνία με την Άγκυρα ώστε να προσφέρει πλήρη αξιολόγηση για την Τουρκία και ότι θα εκδίδει μόνο αξιολογήσεις αυτοκλήτως για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επενδυτών.

Η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα τον Μάιο του 2012, όταν ο οίκος μετέτρεψε από θετική σε σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας. Τότε ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι η Αγκυρα δεν θα αναγνωρίζει πλέον τον οίκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης