Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στην Τουρκία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη που αιματοκύλισε την Πρωτοχρονιά την Κωνσταντινούπολη, εκτελώντας εν ψυχρώ 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 70.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η ΜΙΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο καταζητούμενος να μην έδρασε μόνος του, αλλά να είχε κομβική βοήθεια από ακόμη δύο άτομα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αστυνομικοί πραγματοποιούν εφόδους σε κατοικίες, τα μπλόκα στους δρόμους αυξάνονται, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, άνθρωποι οδηγούνται καθημερινά στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για ανάκριση ως ύποπτοι για υπόθαλψη εγκληματία. Παρ’ όλα αυτά, ο καταζητούμενος παραμένει άφαντος, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό των τουρκικών Αρχών για επανάληψη των δραματικών στιγμών που εκτυλίχθηκαν στο εσωτερικό του club «Reina». Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι οι αντικρουόμενες πληροφορίες σε τουρκικές εφημερίδες σχετικά με το μέρος όπου πιθανόν κρύβεται ο καταζητούμενος. Η «Aksam» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο δράστης να έχει περάσει στην Ελλάδα, την ώρα που η «Yeni Şafak» ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ακόμα στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) δεν αποκλείει το σενάριο ο καταζητούμενος να μην έδρασε μόνος του, αλλά να είχε κομβική βοήθεια από ακόμη δύο άτομα. Αυτόπτης μάρτυρας από τον τόπο της τραγωδίας υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο συνεργός του δράστη είναι μία γυναίκα.

Συλλήψεις στην πόλη Σελίμπασα

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Πέμπτης έφοδο σε μία πόλη που βρίσκεται στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας στη σύλληψη υπόπτων για εμπλοκή τους στην επίθεση στο νυχτερινό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η χωροφυλακή και οι ειδικές δυνάμεις «μπούκαραν» σε κτηριακό συγκρότημα στη Σελίμπασα, μία παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πληροφορίες που είχαν ότι κάποιοι που ενδεχομένως να βοήθησαν τον ένοπλο δράστη να βρίσκονται εκεί.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, από την ημέρα της επίθεσης οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 36 συλλήψεις.

Ουιγούρος εξτρεμιστής

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Βεγίσι Καϊνάκ ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης πως ο δράστης φαίνεται να είναι Ουιγούρος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Αρχές έχουν εντοπίσει πιθανά κρησφύγετα καθώς και διασυνδέσεις. Ωστόσο, και αυτός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων στη Σελίμπασα βρίσκονται και Ουιγούροι. Οι Ουιγούροι είναι μία κυρίως μουσουλμανική τουρκόφωνη μειονότητα της δυτικής Κίνας με κοινότητες ανά την κεντρική Ασία και την Τουρκία.

Τον ψάχνουν στην Κωνσταντινούπολη

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak» υποστήριξε πως οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ότι ο καταζητούμενος κρύβεται σε κατοικία σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Για τον λόγο αυτόν η αστυνομία ερευνά κάθε σπίτι που θεωρείται πιθανό κρησφύγετο του δράστη.

​Αστυνομικοί έχουν κατασχέσει από τρεις κατοικίες πλαστά διαβατήρια, σφαίρες και ζώνες με εκρηκτικάΠαρά τη σύγχυση που επικρατεί, η τουρκική αστυνομία ελέγχει κάθε πληροφορία που λαμβάνει. Όπως έγινε γνωστό, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασχέθηκε σε μία από τις επιδρομές των αστυνομικών περιέχει σημαντικά στοιχεία για τον καταζητούμενο. Ειδικότερα, ο δράστης φαίνεται να είχε διασυνδέσεις με τρεις οικογένειες στο Ικόνιο της Κεντρικής Ανατολίας.

Ήδη αστυνομικοί έχουν κατασχέσει από τρεις κατοικίες πλαστά διαβατήρια, σφαίρες και ζώνες με εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, ο δράστης ενδέχεται να είχε εκπαιδευτεί στη Συρία και να γνώριζε καλά τις τακτικές του ανταρτοπόλεμου, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερο τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ο καταζητούμενος πέρασε στην Ελλάδα 

Όπως περιγράφει η εφημερίδα «Aksam», ο δράστης πήρε το πρωί της 1ης Ιανουαρίου επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο από την αποβάθρα Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης και συνοδευόμενος από άλλα δύο άτομα πέρασε απέναντι από τη θάλασσα του Μαρμαρά στην περιοχή Μπαντίρμα.

Από εκεί μεταφέρθηκε στο Μπαλίκεσιρ, απ’ όπου έφθασε στις ακτές του Αιγαίου, περνώντας στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά.

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών ο  πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν διάσημοι Τούρκοι και πλούσιοι ξένοι, έχει χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια διχασμού της -κυρίως σουνιτικής μουσουλμανικής αυτής- χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης