Τα δύο τρίτα των παιδιών στο Αφγανιστάν βιώνουν τραυματικές εμπειρίες λόγω του πολέμου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, 01:14
Τα δύο τρίτα των παιδιών στο Αφγανιστάν βιώνουν τραυματικές εμπειρίες λόγω του πολέμου

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανηλίκων στο Αφγανιστάν επηρεάζονται ψυχικά από τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη χώρα, διαπιστώνεται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children («Σώστε τα Παιδιά»).

Τα παιδιά, εξηγεί η ΜΚΟ, έχουν χάσει μέλος της οικογένειάς τους, έχουν βιώσει μάχες ή επιθέσεις, έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σύρραξη ή αυτοτραυματίζονται λόγω του τρόμου και του άγχους που τους προκαλεί ο πόλεμος. Εκατοντάδες γονείς που έδωσαν συνεντεύξεις στη Save the Children στο πλαίσιο της έρευνάς της τόνισαν πως τα παιδιά τους φοβούνται πιο πολύ όταν πρέπει να πάνε στο σχολείο.

Πολλά παιδιά υποφέρουν από άγχος, αϋπνία, τάση απομόνωσης από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ή κλαίνε συνεχώς.

Σύμφωνα με τη Save the Children, το 38% από τα παιδιά αυτοτραυματίζεται ή προκαλεί με άλλο τρόπο πόνο στον εαυτό του. Κάποια συμπεριφέρονται βίαια όταν συναντούν άλλα παιδιά.

Η ΜΚΟ πήρε συνεντεύξεις από σχεδόν επτακόσιους ανθρώπους, ενήλικους και παιδιά, σε τέσσερις επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ένα 16χρονο κορίτσι αφηγήθηκε ότι ο 14χρονος αδελφός του ήταν στην πρωτεύουσα όταν διαπράχθηκε επίθεση σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρισκόταν.

«Ο αδελφός μου ήταν κοντά στο σημείο όπου έγινε επίθεση στην [οδό] Νταρουλαμάν (...). Έπειτα από αυτό ήταν συνέχεια φοβισμένος και αγχωμένος. Πεταγόταν πάνω κάθε φορά που ακουγόταν κάποιος ήχος στο σπίτι, ακόμα κι όταν απλώς έκλεινε η πόρτα», είπε η έφηβη.

Η έκθεση τονίζει ότι ο πόλεμος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών [1].

Σύμφωνα με πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της Αποστολής Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), το 2018 ήταν η φονικότερη χρονιά για τα παιδιά αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για τα θύματα της σύρραξης, το 2009.

Τουλάχιστον 927 παιδιά σκοτώθηκαν και περισσότερα από 2.100 άλλα τραυματίστηκαν πέρυσι, διευκρινίζεται στην έκθεση αυτή της Αποστολής του ΟΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, 01:15