Περίπου στις 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδας έφθασε με το Air Force One σε βρετανικό έδαφος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου και από εκεί με ελικόπτερα ο Αμερικανός πρόεδρος κι η συνοδεία του μεταφέρθηκαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Διαβάστε εδώ όλο το πρόγραμμα του προέδρου Τραμπ στη Βρετανία.

The Atlantic: H «ξεχωριστή σχέση» της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο φαίνεται… μάλλον ανεπαρκής

Αναφερόμενο στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το συντηρητικό περιοδικό «The Atlantic» επισημαίνει πως η «ξεχωριστή σχέση» της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο φαίνεται… μάλλον ανεπαρκής, παρόλο που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να «επιβεβαιώσει» αυτήν τη σχέση.

«Αυτή η στενή συνεργασία υπήρξε καθοριστική σε αμέτρητα σημεία της ιστορίας, χωρίς καλύτερο παράδειγμα από την Ημέρα D, την οποία ο Τραμπ θα εορτάσει στη Νορμανδία αυτήν την εβδομάδα έπειτα από συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ και την Τερέζα Μέι. Άλλα είναι σε κίνδυνο: Η ειδική σχέση είναι αναμφισβήτητα στο χαμηλότερο σημείο της από την κρίση του Σουέζ του 1956» υποστηρίζει ο Thomas Wright.

«Ο Τραμπ»  – γράφει – «παρενέβη στην εγχώρια πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και υπονόμευσε επανειλημμένα την εθνική του ασφάλεια».

Αυτό το τελετουργικό ταξίδι στην Ευρώπη προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο σπάνια ευκαιρία για «επαναφορά» – ώστε να ακολουθήσει εκείνα που είχαν προηγηθεί των πρώην προέδρων σε απόγνωση, οι οποίοι ταξίδευαν στο εξωτερικό για να αποφύγουν το χάος πίσω στην Ουάσινγκτον.

Μόνον που το χάος πάντα φαίνεται να ακολουθεί τον Τραμπ: «Σε προηγούμενες επισκέψεις στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει διεθνή ανάφλεξη σε διάφορα περιστατικά» γράφει σε άλλο δημοσίευμα ο Peter Nicholas.

Έπειτα από μια πρόσφατη επίσκεψη στην παραλία της Omaha, η διαπίστωση του Rachel Donadio είναι ζοφερή: «Το ταξίδι μου στη Νορμανδία με άφησε με μια ανησυχητική αίσθηση ότι ο μεταπολεμικός κόσμος – ο κόσμος του σχεδίου Marshall και του ΝΑΤΟ και οι διεθνείς συμμαχίες που πολλοί από εμάς μεγάλωσαν πιστεύοντας ήταν ασταθής – είναι πιο εύθραυστος. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης