Αυξάνεται το ωριαίο κόστος εργασίας στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 12:28
Αυξάνεται το ωριαίο κόστος εργασίας στη Γερμανία
Το ωριαίο κόστος εργασίας στη Γερμανία γνώρισε το 2012 άνοδο κατά 2,6%, επιβεβαιώνοντας μια επιτάχυνση στη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικών Destatis.

Η άνοδος αυτή βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, ο οποίος ανέρχεται στο 1,6%, εξήγησε η Destatis σε ανακοίνωσή της. Μεταξύ του 2002 και του 2007, το κόστος αυτό αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 1,3% ετησίως, ενώ από το 2008 έως το 2001 αυξήθηκε κατά 2,1%.

Η άνοδος που καταγράφηκε το 2012 επιβεβαιώνει μια αύξηση των ακαθάριστων μισθών κατά 3% και των εισφορών κατά 1,2%, διευκρίνισε η Destatis.

Αναφερόμενο ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο του 2012, το γραφείο διαπιστώνει πως το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 2,9% σε έναν χρόνο, ενώ, ως μέτρο σύγκρισης, δεν αυξήθηκε παρά κατά 1,9% κατά μέσο όρο στο σύνολο της Ε.Ε..

Πρόκειται για το έβδομο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο η άνοδος είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία απ' αυτή που σημειώνεται κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.

Μολονότι χώρες όπως η Εσθονία (+7,6%), η Ρουμανία (+7,2%) ή η Λιθουανία (+5,4%) κατέγραψαν σημαντικότερες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat τα οποία επικαλείται η Destatis, η Ιταλία (+0,8%), η Ισπανία (+0.7%) και η Ολλανδία (+0,5%) βρίσκονται πιο κάτω απ' αυτόν τον μέσο όρο. Όσο για τη Γαλλία, το ωριαίο κόστος της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,2% σε έναν χρόνο στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Έπειτα από χρόνια μισθολογικής μετριοπάθειας, τα οποία συνέβαλαν στο να ενισχυθεί η γερμανική ανταγωνιστικότητα, τα τελευταία δύο έτη δίνονται στους Γερμανούς εργαζομένους σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις και πριμ, ως αποτέλεσμα της καλής πορείας των επιχειρήσεων της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 15:42