Πενταπλασιάστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2011 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Σερβία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Grupa 484».

Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2011 ζήτησαν άσυλο στη Σερβία 417 άτομα, ενώ όλο το 2010 είχαν καταθέσει αίτηση για άσυλο 522 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, λόγω της προσέγγισης της Σερβίας με την ΕΕ τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αιτούντων άσυλο. Η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εισέρχονται στη χώρα νέοι μετανάστες, κυρίως τους μήνες των πολιτικών αναταραχών στη βόρεια Αφρική αιφνιδίασε τις αρμόδιες αρχές της Σερβίας που ήταν ανέτοιμες, τονίζεται στην έκθεση.

Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από αφρικανικές χώρες, από το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή και η Σερβία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό τους προς τις χώρες της Ευρώπης.

Η συντονίστρια της ομάδας εργασίας για το άσυλο της ΜΚΟ, Μίροσλαβα Γέλασιτς εκτίμησε ότι οι πολιτικές ηγεσίες στη χώρα δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της Ε.Ε.. «Τα κρατικά όργανα της Σερβίας δεν ήταν έτοιμα για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο και τώρα θα πρέπει να διασφαλιστούν μέσα και στέγη για τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι παιδιά», σημείωσε η Γέλασιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κέντρο υποδοχής ανήλικων ξένων προσώπων χωρίς τη συνοδεία γονέων, λειτουργεί στην υπηρεσία εκπαίδευσης παιδιών και νέων και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές.

Το 2010 στο Κέντρο φιλοξενήθηκαν 159 ανήλικοι μετανάστες και από τον Απρίλιο του 2011 φιλοξενούνται 15 παιδιά, τόνισε ο διευθυντής του Ντράγκαν Ρόλοβιτς σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης