Αυστηρό μήνυμα Ραχόι προς την Αργεντινή για την εθνικοποίηση της YPF

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 21:21
Αυστηρό μήνυμα Ραχόι προς την Αργεντινή για την εθνικοποίηση της YPF
Η εθνικοποίηση της ΥΡF προκάλεσε «ρωγμή στην αγαστή συνεννόηση» μεταξύ της Ισπανίας και της Αργεντινής, υποστήριξε την Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας τη «βαθιά του ενόχληση» από την «αδικαιολόγητη και χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον» απόφαση του Μπουένος Άιρες.

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως η Ισπανία θα υπερασπιστεί «τα νόμιμα συμφέροντά» της Repsol.

Ο Ραχόι επέκρινε με δριμύτητα την σχετική απόφαση της Αργεντινής κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Λατινική Αμερική, στο Πουέρτο Βαγιάρτα στο Μεξικό, και προειδοποίησε πως η πρωτοβουλία τούτη «διαρρηγνύει την αγαστή συνεννόηση που πάντοτε διακατείχε τις διμερείς σχέσεις».
Αφού διαβεβαίωσε πως η απόφαση τούτη «επηρεάζει σε μέγα βαθμό τη διεθνή φήμη της Αργεντινής», ο Ραχόι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα εργασθεί «με ένταση και επιμονή» για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Repsol και το πρότυπο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων εκείνο, που βασίζεται στον «αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στα κράτη».

Στήριξη ΕΕ στην Ισπανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε με τη σειρά της την μερική απαλλοτρίωση του ισπανικού ενεργειακού ομίλου Repsol, εκτιμώντας πως αυτό αποστέλλει «ένα κακό μήνυμα» για τις ξένες επενδύσεις στην χώρα αυτή.

Η απόφαση τούτη «αποτελεί πηγή βαθιάς ανησυχίας», τόνισε η Άστον, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό, πρόσθεσε, αποστέλλει «ένα κακό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά» την εμπιστοσύνη προς τη χώρα τούτη.

Η Άστον τόνισε πως η ΕΕ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για να δώσει μία απάντηση στο Μπουένος Άιρες.

Διαβάστε επίσης Αντιδράσεις για την κρατικοποίηση των πετρελαίων της Αργεντινής

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 21:29