Η Αυστραλία παρότρυνε σήμερα (3/11) τη βιομηχανία των ορυχείων, η οποία έχει έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, να υποστηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος προκειμένου οι αυτόχθονες πληθυσμοί να έχουν φωνή στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι επιδιώκει την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος, το οποίο προϋποθέτει την αλλαγή του συντάγματος για την αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών από το σύνταγμα, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα των διαβουλεύσεων μαζί τους, σχετικά με αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση για την κατοχύρωση μιας φωνής των ιθαγενών στο κοινοβούλιο ήταν μία δέσμευση του Εργατικού Κόμματος που εκλέχθηκε στην κυβέρνηση κατά τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο, τερματίζοντας περίπου μια δεκαετία κυβερνήσεων συνεργασίας των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους.

«Η φωνή αυτή θα παρέχει τα μέσα στους πρώτους κατοίκους περιοχών της Αυστραλίας να παρουσιάζουν πιο άμεσα τις απόψεις τους στο κοινοβούλιο αναφορικά με ζητήματα που τους επηρεάζουν άμεσα όπως, η εκμετάλλευση ορυχείων, αλλά και η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς», δήλωσε η υπουργός Φυσικών Πόρων Μάντελεν Κινγκ σε ένα διεθνές συνέδριο για την εκμετάλλευση ορυχείων στο Σίδνεϊ.

«Παροτρύνω τον τομέα των φυσικών πόρων να διαδραματίσει έναν θετικό και ενεργητικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εκστρατεία για τη φωνή των ιθαγενών στο κοινοβούλιο να είναι επιτυχής. Περισσότερο από όλα οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας είναι οι πρώτοι που κληρονόμησαν τον εντυπωσιακό ορυκτό πλούτο αυτής της ηπείρου και ο τομέας της εκμετάλλευσης των ορυκτών τους οφείλει πάρα πολλά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύνταγμα της Αυστραλίας δεν αναφέρεται στους αυτόχθονες πληθυσμούς, παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν γίνει εδώ και γενεές αυτόχθονων ανθρώπων στη χώρα για την αναγνώριση των αδικιών που υπέστησαν από τον αποικισμό των Ευρωπαίων τον 17ο αιώνα.

Ένα επιτυχές δημοψήφισμα θα ευθυγραμμίσει την Αυστραλία με τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και τις ΗΠΑ ως προς την επίσημη αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών.

Ο τομέας του ορυκτού πλούτου της Αυστραλίας αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 10% του παραγόμενου εσωτερικού ΑΕΠ της χώρας, με τον τομέα των ορυχείων απασχολεί άμεσα περίπου 250.000 εργαζόμενους, όπως είπε η Κινγκ στην ομιλία της.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των προγραμμάτων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Αυστραλίας υλοποιούνται σε εδάφη που καλύπτονται από σχετικές διεκδικήσεις των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πρώτων ιθαγενών κατοίκων που τους ανήκουν παραδοσιακά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης