Αυστραλία: Στέλνουν πίσω τους Έλληνες που «δεν πείθουν» ότι είναι τουρίστες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 11:00
Αυστραλία: Στέλνουν πίσω τους Έλληνες που «δεν πείθουν» ότι είναι τουρίστες
Δεκάδες Έλληνες πολίτες, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων, που επισκέφθηκαν την Αυστραλία ως τουρίστες οδηγήθηκαν σε προσωρινά κέντρα κράτησης, πριν σταλούν με την πρώτη διαθέσιμη πτήση πίσω στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», τα οποία, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης.

Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Αυστραλία είτε ως τουρίστες, είτε ως νεομετανάστες, είτε ως ομογενείς (κάτοχοι αυστραλιανών διαβατηρίων) που παλιννοστούν.

Η Αυστραλία εφαρμόζει μια ιδιαίτερα αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Το ίδιο αυστηρή είναι και με όσους δηλώνουν ότι έρχονται στην χώρα για τουρισμό. Όχι μόνο πρέπει να έχουν αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή αλλά και να δείχνουν ότι έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν για όσο διάστημα τους χορηγείται η τουριστική βίζα.

Έτσι, όσοι δηλώνουν ότι έρχονται για τουρισμό στην Αυστραλία, αλλά, κατά την κρίση των ελεγκτών διαβατηρίων στα αεροδρόμια της χώρας «δεν πείθουν» για τις προθέσεις τους (δεν έχουν χρήματα, διεύθυνση διαμονής ή δηλώνουν ότι θα ψάξουν για εργασία κ.λπ.), στέλνονται αμέσως πίσω στην χώρα από όπου προέρχονται. Εάν δεν υπάρχει πτήση οδηγούνται προσωρινά στα κέντρα κράτησης όπου οδηγούνται και οι μετανάστες.

Αυτή η τακτική ισχύει, φυσικά, για όλους τους επισκέπτες και όχι μόνο για τους Έλληνες. Και επειδή τελευταία, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αυξήθηκε ο αριθμός Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, κάποιοι επισκέπτονται τη χώρα ως τουρίστες, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της μετανάστευσης.

Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς κρίνουν πως δεν είναι «γνήσιοι τουρίστες» και σκοπεύουν να μείνουν παράνομα στη χώρα, με αποτέλεσμα να τους στέλνουν πίσω.«Θύματα» αυτής της τακτικής έχουν πέσει τελευταία αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι έκαναν σημαντικά έξοδα χωρίς να μπορέσουν να δουν την Αυστραλία.

Κάποιοι, μάλιστα, οδηγήθηκαν και σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Εκτιμάται πως μόνο στη Μελβούρνη οδηγήθηκαν τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον 20 Έλληνες σε παρόμοια κέντρα (Detention Centres).

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται καθώς -όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία- η οικονομική κρίση χτύπησε και την θύρα της Αυστραλίας. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας βρίσκεται ενώπιον δύσκολων
αποφάσεων στην περίπτωση που η αυστραλιανή οικονομία χρειαστεί να αποφύγει μια ραγδαία επιβράδυνση εξαιτίας του περιορισμού των επενδύσεων στην μεταλλευτική βιομηχανία.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο γνώμης του ανεξάρτητου οικονομολόγου Ed Shann στην εφημερίδα Herald Sun, όπου τονίζεται ότι τα επιτόκια θα χρειαζόταν να πέσουν σημαντικά εάν η ανάπτυξη, που συνδέεται κυρίως με την μεταλλευτική βιομηχανία, μειωθεί ενώ την ίδια στιγμή η ανάπτυξη των υπολοίπων τομέων θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά ώστε να αποφευχθεί η ύφεση.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 11:32