Αυστρία: Αναβάλλεται το πόρισμα της επιτροπής ιστορικών για το Κόμμα των Ελευθέρων

Αυστρία: Αναβάλλεται το πόρισμα της επιτροπής ιστορικών για το  Κόμμα των Ελευθέρων
Αναβάλλεται η αναμενόμενη για το τέλος του έτους, παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής ιστορικών, η οποία είχε συσταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για να εξετάσει το αμφιλεγόμενο παρελθόν του και τις μαύρες (φαιές) κηλίδες στην ιστορία του.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της επιτροπής ιστορικών, ο προερχόμενος από το Κόμμα των Ελευθέρων πρώην δεύτερος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Βίλχελμ Μπραουνέντερ, ανέφερε πως είναι έτοιμη μία ενδιάμεση έκθεση, την οποία ετοίμασε για τον αρχηγό των Ελευθέρων και αντικαγκελάριο της κυβέρνησης, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και η οποία, λόγω χρονικών κωλυμάτων θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του επομένου χρόνου.

Ο ίδιος κατονόμασε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Der Standard, κάποιους από τους ιστορικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή και που, όπως διαπιστώνεται, στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Κόμμα των Ελευθέρων ή συνδέονται με αυτό.
Ανέφερε επίσης, πως στην ενδιάμεση έκθεση διαπραγματεύονται θέματα όπως «Αναλύσεις των προγραμμάτων του Κόμματος των Ελευθέρων», «Ναζιστικό παρελθόν στελεχών των Ελευθέρων», «Η πολιτική των Ελευθέρων στο ζήτημα του Νότιου Τιρόλου», «Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας ίδρυσης του Κόμματος Των Ελευθέρων».

Σύμφωνα με τον Βίλχελμ Μπραουνέντερ, μετά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης, θα ακολουθήσουν «περαιτέρω βήματα» για να υπάρξει «εμβάθυνση και συμπλήρωση της όλης υπόθεσης».

Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η σύσταση μίας τέτοιας επιτροπής, έντονες υπήρξαν οι αμφιβολίες που διατυπώνονταν από διάφορες πλευρές, ως προς την αξιοπιστία της πρόθεσης του Κόμματος των Ελευθέρων να αναθέσει σε επιτροπή ιστορικών την εξέταση της ιστορίας του, για να απαλλαγεί ενδεχομένως από το ακροδεξιό στίγμα και τις μαύρες (φαιές) κηλίδες του παρελθόντος του.

Και μόνον η ανακοίνωση από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος, του ονόματος του επικεφαλής της επιτροπής ιστορικών (σ.σ.: κορυφαίου στελέχους των Ελευθέρων), όπως επίσης της σύνθεσης της αποκαλούμενης συντονιστικής ομάδας της, αρκούσαν σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, για να εκφραστούν έντονες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία της.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η άρνηση από την πλευρά του κόμματος, να περιληφθούν στην έρευνα οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες ακροδεξιές παγγερμανιστικές αδελφότητες που φέρεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, .

Το Κόμμα των Ελευθέρων, την εξέταση της ιστορίας του οποίου είχε προτείνει ο αρχηγός του και αντικαγκελάριος της συγκυβέρνησης Ελευθέρων-Λαϊκού Κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, φέρεται να συγκέντρωσε στους κόλπους του μεγάλο μέρος πρώην ναζιστών, μετά την συντριβή του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την έντονη δυσαρέσκεια του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχαν προκαλέσει πρόσφατες δηλώσεις του γνωστού ιδεολόγου των Ελευθέρων, Αντρέας Μέλτσερ, ο οποίος θεωρεί την συσταθείσα επιτροπή ιστορικών για την διερεύνηση του κομματικού παρελθόντος ως «τακτικό ελιγμό».
Σε συνέντευξή του, ο Μέλτσερ, ο οποίος συγκαταλέγεται στην πλέον ακραία πτέρυγα των Ελευθέρων, είχε αναφέρει με κάθε σαφήνεια, ότι η επιτροπή ιστορικών είναι κατά κύριο λόγο ένας «τακτικός ελιγμός» για να αποφεύγονται οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι που βλάπτουν το κόμμα.

Ο ίδιος σημείωνε όμως, ότι «είναι πολύ καλό να εξετασθούν από σημερινή σκοπιά τα γεγονότα που έχουν συμβεί», ωστόσο, κατά την άποψή του, όποιο και να είναι το πόρισμα της επιτροπής, «δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τους αριστερούς και τους αντιπάλους μας».
Σε μία πρώτη αντίδρασή του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, απορρίπτοντας τις αμφισβητήσεις από αυτόν τον ίδιο τον αρχιιδεολόγο του κόμματός του, είχε επισημάνει πως «αυτές οι θέσεις του κυρίου Μέλτσερ δεν είναι κατανοητές» και πως για τον ίδιο, η διαχείριση της ιστορίας του κόμματος είναι μία πραγματική ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο Αντρέας Σίντερ, ο μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών -- οι οποίοι ηγούνταν τα προηγούμενα δέκα χρόνια των αυστριακών κυβερνήσεων και από τον περασμένο Δεκέμβριο ηγούνται της αυστριακής αντιπολίτευσης -- σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέλτσερ τόνιζε ότι «αποτελεί σκάνδαλο το πόσο ξεδιάντροπα το Κόμμα των Ελευθέρων κοροϊδεύει τον αυστριακό πληθυσμό».

Κατά την άποψή του Αντρέας Σίντερ, οι δηλώσεις Μέλτσερ ξεσκεπάζουν και συνιστούν τρανταχτή απόδειξη ότι οι Ελεύθεροι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία και με τον αντιφασισμό.
Όπως επισήμανε ο Αντρέας Σίντερ -- ο οποίος είναι ο επικεφαλής των υποψηφίων των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο -- το Κόμμα των Ελευθέρων ζημιώνει διαρκώς την Αυστρία σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο κατάλογος των δήθεν μεμονωμένων περιστατικών με ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις πολιτικών του κόμματος, συνεργατών του και οπαδών του, γίνεται ολοένα και μακρύτερος, ενώ τώρα προστίθεται και το γεγονός ότι η υποτιθέμενη διαχείριση των «φαιών κηλίδων» του κόμματος, αποδεικνύεται πως είναι «φάρσα».

Ήδη σε πρόσφατο ψήφισμά τους, κορυφαίοι ιστορικοί της Σύγχρονης Αυστριακής Ιστορίας ασκούσαν έντονη κριτική στο έργο της αποκαλούμενης «επιτροπής ιστορικών» που έχει συσταθεί από το Κόμμα των Ελευθέρων, ότι απώτερος στόχος της είναι να απαλλάξει το κόμμα από το ακροδεξιό στίγμα και τις μαύρες κηλίδες του παρελθόντος του.

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα ιστορικοί, κατήγγειλαν μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Επιτροπή ασχολείται μόνον με το Κόμμα των Ελευθέρων και όχι με συνιστώσες του, τους παγγερμανιστικούς εθνικιστικούς συνδέσμους, όπως επίσης ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές αντικείμενο της έρευνάς της, ενώ εξακολουθεί να είναι ακόμη τελείως ασαφές ποιοι είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες της και ποια τα αρχεία και οι πηγές που αυτή χρησιμοποιεί.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018, 21:02