Αυστρία: Κριτική στην φρασεολογία του υπ. Εσωτερικών ασκεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, 20:36
Αυστρία: Κριτική στην φρασεολογία του υπ. Εσωτερικών ασκεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος
Χωρίς να τον κατονομάζει, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με ανακοίνωσή του σήμερα το απόγευμα άσκησε κριτική στην φρασεολογία, με ναζιστικούς υπαινιγμούς, του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Υπονοώντας τις χθεσινές δηλώσεις του Κικλ για «συγκεντρωτική» εγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε μεγάλους καταυλισμούς, οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων κυρίως στο εξωτερικό, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν τονίζει στην ανακοίνωσή του πως «συνειδητά ή απερίσκεπτα επιλεγμένες διατυπώσεις, οι οποίες μπορούν να κατανοηθούν ως υπαινιγμοί για τη σκοτεινότερη περίοδο της χώρας μας, δεν επιτρέπεται να έχουν θέση στο δημόσιο διάλογο».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, «η Αυστρία, στην οποία θέλουμε να ζούμε, έχει επίγνωση των φωτεινών και σκοτεινών σελίδων της ιστορίας της και αισθάνεται την ευθύνη την οποία φέρει», και ως εκ τούτου ο ίδιος θέλει «μία χώρα της ανθρωπιάς και του σεβασμού, η οποία γνωρίζει την ιστορία της».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Ελευθέρους, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε σήμερα το απόγευμα συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «σημαντική» την αποσαφήνιση που έκανε ο Κικλ στη Βιέννη σε σχέση με την επικρινόμενη φρασεολογία του, η οποία απασχολεί σήμερα την ειδησεογραφία και του γαλλικού Τύπου.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας χθες τον ετήσιο απολογισμό στο θέμα του ασύλου στην Αυστρία, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 18 Δεκεμβρίου, υποστήριξε τα σχέδια του για τη «συγκεντρωτική» εγκατάσταση προσφύγων στο μέλλον σε κρατικά κέντρα βασικής μέριμνας.

Ο ίδιος, αντιδρώντας στην άμεση κριτική από διάφορες πλευρές, και προσπαθώντας να κάνει «αποσαφήνιση» του όρου που χρησιμοποίησε και που παραπέμπει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, έφτασε μάλιστα να αποτιμήσει την κριτική που του ασκήθηκε, ως «προβοκάτσια» εναντίον του.

Ως «ακατανόητη, που σοκάρει», κατήγγειλε σήμερα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ο αρχηγός της αυστριακής αντιπολίτευσης και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ζητώντας από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς «σαφείς λέξεις» για το ζήτημα.

Το ότι το Κόμμα των Ελευθέρων «εκδράμει» συνεχώς στην ακροδεξιά γωνία είναι γνωστό, το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι πως το Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να κρύβεται και να γίνεται άφαντο, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο απελθών στις 18 Δεκεμβρίου πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.

Ο ίδιος αναμένει από τον νυν Αυστριακό καγκελάριο να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συνέπειες, καθώς, όπως σημείωσε, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πλήρη επίγνωση όταν έφερνε τους Ελευθέρους στην κυβέρνηση, και το τωρινό περιστατικό τώρα δεν είναι μόνον εσωτερική υπόθεση αλλά αφορά το κύρος και την φήμη της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, 20:36