Πρόθυμη να προχωρήσει τη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 εμφανίζεται η Άγκυρα, ακόμη και μετά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την πώληση των αμυντικών πυραύλων Patriot.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας για τους S-400, παρά τα αμερικανικά σχέδια για την πώληση των Patriot».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή της τουρκικής διπλωματίας, η οποία μίλησε στην εφημερίδα, εξήγησε ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να πείσει την Ουάσιγκτον ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού, το οποίο θα αποτρέπει κάθε πιθανό πρόβλημα σχετικά με την ανάπτυξη των S-400.

Η ίδια πηγή γνωστοποίησε, επιπλέον, ότι ο πρόεδρος Τραμπ καθησύχασε τον Ερντογάν ως προς την έγκριση της πώλησης των Patriot από το Κογκρέσο των ΗΠΑ —χωρίς βέβαια, να περιγράψει τον ακριβή τρόπο που θα διασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Εξήγησε δε, ότι πέραν των δεσμεύσεων για τους πυραύλους, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τις παραδόσεις των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, οι οποίες επίσης προσκρούουν στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο έχει υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο ζητάει από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την πιθανότητα οι S-400 να ανακαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα των F-35. Χωρίς αυτή την αναφορά, όπως έχει καταστήσει σαφές το Κογκρέσο, η παράδοση των F-35 στην Άγκυρα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκλήθηκε έπειτα από τις αμερικανικές αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, τον Δεκέμβριο του 2017, η οποία αφορά την προμήθεια ρωσικών S-400, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης