Ακυρώνει το πρόστιμο για Πορτογαλία και Ισπανία η Κομισιόν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016, 21:29
Ακυρώνει το πρόστιμο για Πορτογαλία και Ισπανία η Κομισιόν
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την πρόταση της Κομισιόν να ακυρωθεί η επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για μη ικανοποιητική λήψη δράσης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν θα ληφθούν μέτρα μετά τη διαπίστωση ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για την εξυγίανση των προϋπολογισμών τους».

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, Ισπανία και Πορτογαλία κινδυνεύουν ακόμα» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα περιμένει από την Κομισιόν να αποσαφηνίσει την πρότασή της και θα συζητήσει το θέμα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Μετά από την απόφαση του Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου 2016 σύμφωνα με την οποία η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, η Κομισιόν προτείνει μια νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Κολέγιο των Επιτρόπων επίσης συστήνει να ακυρωθεί το πρόστιμο και για τις δύο χώρες, μια πρόταση την οποία το Συμβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει, τροποποιήσει ή απορρίψει. Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται από τη σύσταση της Κομισιόν αλλά μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε..

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016, 21:33