Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σήμερα, αλλά, όπως προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, τέτοιου είδους επώδυνοι ακρωτηριασμοί που γίνονται για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς ή και κοινωνικούς λόγους συμβαίνουν και σε 16 χώρες-μέλη της Ε.Ε.!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενο τρεις μελέτες που διεξήχθησαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) μεταξύ 2012 και 2018, το έγγραφο διαπιστώνει ότι υπάρχουν θύματα (ή δυνητικά θύματα) σε τουλάχιστον 16 χώρες της Ε.Ε.: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο!

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται εκτίμηση της UNICEF για το 2016, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, παγκοσμίως, ζουν σήμερα με τις συνέπειες των ακρωτηριασμών και περίπου τρία εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να τους υποστούν κάθε χρόνο.

Όπως σημειώνεται, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που σκόπιμα μεταβάλλουν ή προκαλούν τραυματισμό στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς λόγους. Διεξάγεται για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή / και κοινωνικούς λόγους, κυρίως σε νεαρά κορίτσια μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών. Δεν έχει οφέλη για την υγεία και μπορεί να έχει σοβαρές άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρακτική, η οποία είναι συνηθέστερη σε 28 αφρικανικές χώρες, επικρατεί επίσης στη Μέση Ανατολή (Υεμένη, Βόρειο Ιράκ) και στην Ασία (Ινδονησία) και έχει αναφερθεί σε μικρότερο βαθμό σε άλλα μέρη.

Περίπου 20.000 γυναίκες και κορίτσια από τις χώρες που υπέστησαν ακρωτηριασμούς στα γεννητικά τους όργανα ζητούν άσυλο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά από το 2008.

Προφανώς, λόγω της ημέρας, τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να εργασθεί συλλογικά για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών-μελών της στον τομέα αυτόν.

Η Κομισιόν, μάλιστα, ανέλαβε να αξιολογήσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του απάνθρωπου αυτού φαινομένου, με ετήσιες εκθέσεις, που θα δημοσιεύει κάθε 6 Φεβρουαρίου!

Το ενημερωτικό δισέλιδο έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου (στα αγγλικά) ΕΔΩ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης