Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους όταν δυνάμεις Ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις της Συρίας. Από τα μέσα Μαρτίου βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές διαδηλώσεις για την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad και για την εκχώρηση συνταγματικών ελευθεριών. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία του Ο.Η.Ε., πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

Μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης προσευχής χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ζητώντας παράλληλα από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αποβάλει τη Συρία από τους κόλπους τους. Στις 2 Νοεμβρίου το καθεστώς της ασιατικής χώρας είχε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μια συμφωνία που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος που προέβλεπε μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του στρατού από τις πόλεις και την άμεση έναρξη διαλόγου με την Αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λαός θέλει η Συρία να αποβληθεί», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών σε προάστιο της Χομς. Η συγκεκριμένη πόλη έχει επανειλημμένα αποτελέσει πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και μελών των δυνάμεων Ασφαλείας.

«Εννιά πολίτες και ένας αποστάτης του στρατού σκοτώθηκαν», αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας.

Θάνατοι σημειώθηκαν και στην πόλη Χάμα, στην παλιά ρωμαϊκή πόλη Μπουσρά αλ-Σαμ και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Συρίας κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.100 μελών των δυνάμεων Ασφαλείας.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης