Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετωπική σύγκρουση της τουρκικής κυβέρνησης με στόχο τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ εγκυμονεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της εμφύλιας σύγκρουσης που είχε συγκλονίσει τις περασμένες δεκαετίες την Τουρκία.

Ο βομβαρδισμός θέσεων του PKK από τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ έχει προκαλέσει αναβρασμό στις ΗΠΑΗ Άγκυρα ανακοίνωσε πως ξεκίνησε διμέτωπο αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου αλλά και κατά του PKK, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στα εδάφη του βορείου Ιράκ και της βόρειας Συρίας. Στην πραγματικότητα όμως επικεντρώνει τις επιθέσεις της εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών, σε μια προσπάθεια να περιθωριοποιήσει το κουρδικό κόμμα ΗDP και τον ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.


(Αυτοσχέδιο κουρδικό ανάχωμα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αναβρασμό στις ΗΠΑ, την ώρα που η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στην αεροπορική τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η ειδική άδεια δόθηκε στις ΗΠΑ από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν συντονισμένες επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του PKK επιτείνουν τον κύκλο βίας, ενώ κάλεσε το PKK να αποκηρύξει τη βία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί ανάλογα.

DW: Έκκληση Ντεμιρτάς για ειρήνη

Έκκληση και στα δύο μέρη για ειρήνη και επιστροφή στις συνομιλίες έκανε επίσης και ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο όποιος σε συνέντευξή του στo τουρκικό πρόγραμμα της DW είπε ότι «δεν γίνεται να μπαίνουν στην ίδια μοίρα το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Χαλιφάτο», τονίζοντας ακόμη ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς τον Οτζαλάν».

Οι εξελίξεις, ωστόσο, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και στο Ιράκ, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά του με την Τουρκία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

Τι διακυβεύεται στο παιχνίδι ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι ΗΠΑ χρειάζονται τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις στα σύνορα με τη Συρία για τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Από την άλλη, όμως, εμφανίζονται ενοχλημένες που η τουρκική κυβέρνηση -με πρόφαση ότι συμμετέχει στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών- εντείνει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, ωθώντας σε δυσχερείς γεωπολιτικές αποφάσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διευκολύνει τις κουρδικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, με τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», όπως τον καθορίζει η τουρκική κυβέρνηση και όπως τον βλέπουν οι ΗΠΑ. Σε μια εποχή μάλιστα, που έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση αντικαθεστωτικών ανταρτών από αμερικανούς στρατιωτικούς στη… θολούρα του εμφυλίου της Συρίας, σε μια στιγμή που όλοι δείχνουν να πολεμούν εναντίον όλων.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουν ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν κάποιες αεροπορικές βάσεις στο τουρκικό έδαφος στα νότια της χώρας.

Το… αγκάθι του Κουρδιστάν

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας παραμένει η αποτροπή δημιουργίας Κουρδικού κράτους κοντά στα σύνορά της.

Αλλά, στη σκέψη του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, υπάρχει και η προσωπική του πολιτική ατζέντα. Κι αυτή είναι να παραμερίσει το νεοφανές στην τουρκική εθνοσυνέλευση κουρδικό κόμμα ΗDΡ, και να το αποκλείσει από τις επερχόμενες νέες εκλογές μέσω καταγγελιών για διασυνδέσεις του με το «παράνομο» για το τουρκικό κράτος ΡΚΚ.

«Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP διέταξε επίθεση εναντίον του ΡΚΚ στις βάσεις του στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, ανακοινώνοντας ότι “οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν”», έγραψε ο Cengiz Candar στην εφημερίδα «Radikal». «Ως τώρα είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το ΑΚΡ σκοπεύει με τον χαρακτηρισμό του ΡΚΚ ως “εγκληματική οργάνωση” να αποκλείσει το ΗDΡ από τις επικείμενες εκλογές», προσθέτει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος.

Δυσχερής η αμερικανική θέση

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τις ΗΠΑ σε δυσχερή θέση, επειδή βλέπει έναν στενό της σύμμαχο να συνδέει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου σ’ ένα πολύπλοκο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν στη δημιουργία ελεύθερης ζώνης σε βάθος πολλών χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορά της στο συριακό έδαφος. Μόνο που ουδείς διευκρινίζει ποιοι θα εγκατασταθούν εκεί μελλοντικά, σε μια περιοχή όπου σήμερα ζουν Τουρκμένιοι και Άραβες.

Αν μετακινηθούν προς τα εκεί Κούρδοι, η τουρκική κυβέρνηση φοβάται μήπως οι αυτόχθονες υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την γη τους. «Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί νέο κύμα εθνοκάθαρσης», υποστηρίζει Τούρκος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal».

«Κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης