Συνεχίζεται το διπλωματικό «παιχνίδι» ανάμεσα σε Ιράν και Ιράκ αναφορικά με την «εισβολή» 11 Ιρανών στρατιωτών σε ιρακινό έδαφος και την «κατάληψη» μιας πετρελαιοπηγής, της οποίας η κυριότητα διεκδικείται και από τις δύο χώρες.

Η τελευταία εξέλιξη φέρνει το Ιράν να αρνείται το περιστατικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΕΙΕΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα το Ιράκ ζήτησε την άμεση απόσυρση των 11 Ιρανών στρατιωτών από το έδαφός του και συγκεκριμένα από την πετρελαιοπηγή υπ’ αριθμόν 4 των κοιτασμάτων πετρελαίου «Φάκκα».

Νωρίτερα υπήρξε πλήρης ανατροπή σκηνικού στη διένεξη που ξέσπασε μεταξύ Ιράν και Ιράκ σε διπλωματικό επίπεδο, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Αχμέντ Αλί αλ Χαφάτζι, αναίρεσε προηγούμενη τοποθέτησή του και παραδέχτηκε ότι Ιρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος, καταλαμβάνοντας θέση σε πετρελαιοπηγή στο νότιο Ιράκ.

Ο Αλί αλ Χαφάτζι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις 3:30 το απόγευμα,11 Ιρανοί (στρατιώτες) πέρασαν τα ιρανο-ιρακινά σύνορα και ανέλαβαν τον έλεγχο μίας πετρελαιοπηγής. Ύψωσαν την ιρακινή σημαία και βρίσκονται μέχρι αυτή τη στιγμή εκεί» και πρόσθεσε: «Αναμένουμε οδηγίες από τον ηγέτη μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν ανέλαβε ακόμα στρατιωτική δράση και διατείνεται πρόθυμη να λυθεί το ζήτημα δια της διπλωματικής οδού, αλλά οι διεργασίες στο παρασκήνιο έχουν «ανάψει» και αναμένονται εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:
«Διπλωματικό» επεισόδιο μεταξύ Ιράν- Ιράκ, 18 Δεκεμβρίου 2009, 15:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης