Σχεδόν οι μισοί από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δείχνουν νέες έρευνες από ομάδα ιστορικών.

Η έρευνά τους αποκάλυψε επίσης ότι 13 μουσικοί εκδιώχθηκαν από την ορχήστρα επειδή ήταν Eβραίοι, ή παντρεμένοι με Εβραίους. Οι ιστορικοί ανέλαβαν την έρευνα, μετά από ισχυρισμούς για συγκάλυψη του ένοχου παρελθόντος της από την διάσημη ορχήστρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 12 Μαρτίου 1938, πριν από ακριβώς 75 χρόνια, η Αυστρία προσαρτήθηκε στην Ναζιστική Γερμανία. Το Anschluss (σ.σ: η ένωση) ολοκληρώθηκε όταν γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα, η οποία δεν προέβαλε καμία αντίσταση.

Επί δεκαετίες, η Φιλαρμονική της Βιέννης δεν επέτρεπε – παρά μόνον επιλεκτικά – πρόσβαση στα αρχεία της. Αλλά μετά από πολιτικές πιέσεις, η ορχήστρα έδωσε την άδεια σε τρεις ιστορικούς, υπό τον Όλιβερ Ράθκολμπ, να ερευνήσουν ενδελεχώς τα αρχεία μεταξύ 1938 και 1945.

Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι 60 από τους συνολικά 123 μουσικούς της ορχήστρας της Βιέννης, ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, ένας από τους μουσικούς φέρεται να απένειμε βραβείο σε έναν ναζιστή εγκληματία πολέμου, δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ομάδας ιστορικών, Όλιβερ Ράθκολμπ, προσπάθησε να λύσει και το μυστήριο γύρω από ένα δαχτυλίδι – που δόθηκε ως βραβείο τιμής – στον Μπάλντουρ φον Σίραχ, τον ναζιστή κυβερνήτη της Βιέννης, ο οποίος επέβλεψε την απέλαση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων. Το δαχτυλίδι απονεμήθηκε, αρχικά το 1942, όμως, στη συνέχεια ο Φον Σίραχ το έχασε. Του δόθηκε, λοιπόν, ένα δεύτερο, το 1966, αφότου αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Σπαντάου, όπου είχε εγκλειστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ιστορικοί προσπαθούσαν για χρόνια να ανακαλύψουν ποιος έδωσε στον φον Σίραχ το δεύτερο δαχτυλίδι. Σύμφωνα με τον ιστορικό Βίλχελμ Μπέτελχαϊμ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη την Κυριακή στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ, πρόκειται για τον Χέλμουτ Βόμπις, έναν τρομπετίστα, μέλος του ναζιστικού κόμματος και αργότερα μέλος των Ες-Ες. Ο Βόμπις απολύθηκε το 1945, αλλά επέστρεψε στην ορχήστρα έξι χρόνια αργότερα. Ο Ράθκολμπ θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανόν να ισχύει η εκδοχή που παρουσίασε ο Μπέτελχαϊμ.

Η πλήρης έκθεση των ιστορικών σχετικά με το ένοχο παρελθόν της Φιλαρμονικής της Βιέννης, θα δημοσιευθεί την Τρίτη, ανήμερα της επετείου της προσάρτησης.

Διαβάστε επίσης: Η Φιλαρμονική της Βιέννης ξεσκονίζει το ναζιστικό παρελθόν της

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης