Ανακοινώθηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην Κύπρο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 10:31
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σχεδόν 18 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του και τις προεδρικές εκλογές του 2013, προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό από το 2008, όταν ο κ. Χριστόφιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας.

Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώντης.

Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης.

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους.

Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζος.

Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου.

Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά.

Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει την νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Κυπρίου Προέδρου το μεσημέρι.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μετακινήθηκε από το υπουργείο Συγκοινωνιών. Είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών τους τελευταίους μήνες της θητείας του τέως προέδρου αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου. Στο υπουργείο Άμυνας μετακινήθηκε από το Γεωργίας ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Στο νέο υπουργικό Συμβούλιο έχουν εισέλθει έξι νέα πρόσωπα. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, Παιδείας, Γεωργίας, Υγείας και Συγκοινωνιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας διετέλεσε μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Λουξεμβούργο. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής του ΑΚΕΛ και υπουργός Συγκοινωνιών σε κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου είναι πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών, το οποίο στις εκλογές του 2008 είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια. Ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος είναι μέλος της ΚΕ της ΕΔΕΚ. Ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, γενετιστής, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Στις θέσεις τους παραμένουν στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας τα δύο στελέχη του ΑΚΕΛ , Νεοκλής Συλικιώτης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Επίσης, παραμένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Λουκάς Λουκά της «Έπαλξης», η οποία είχε στηρίξει την υποψήφιότητα Χριστόφια.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος της ΠΓ του ΑΚΕΛ και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 10:34