Η έναρξη κατασκευής του αγωγού Nabucco μετατίθεται, πλέον, για το 2013, ενώ ο αγωγός που προορίζεται να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή παρακάμπτοντας τη Ρωσία, θα αρχίσει να μεταφέρει αέριο το 2017.

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Βιέννη ο διαχειριστικός διευθυντής του Nabucco, Ράινχαρντ Μίτσνικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κονσόρτσιουμ του αγωγού -η γερμανική RWE AG, η αυστριακή OMV AG, η ουγγρική MOL Nyrt., η ρουμανική Transgaz SA, η βουλγαρική Bulgargaz EAD και η τουρκική Botas- υποχρεώθηκαν να λάβουν υπόψη τις νέες εκτιμήσεις όσον αφορά την παράδοση ποσοτήτων από πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή, εξήγησε ο κ. Μίτσνικ.

«Το πρόγραμμα κατασκευής του Nabucco εξακολουθεί να καθορίζεται από τις ανάγκες των πελατών του», τόνισε ο διαχειριστικός διευθυντής του Nabucco.

Όπως σημειώνει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, η κοινοπραξία είχε, προηγουμένως, ανακοινώσει μετάθεση της έναρξης κατασκευής, το 2012 και της λειτουργίας, το 2015. Τότε – τον περασμένο Φεβρουάριο – η έναρξη λειτουργίας είχε μετατεθεί κατά ένα χρόνο, καθώς αποφασίστηκε να αποκλειστεί η διακλάδωση προς το Ιράν, λόγω των εντάσεων με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η διαδρομή του αγωγού προβλέπει, πλέον, διακλάδωση προς το Ιράκ, με αποτέλεσμα να προστίθενται στο αρχικά προβλεπόμενο μήκος 550 χιλιόμετρα αγωγού και το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε 3.900 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης