Ο Ερβέ Φαλτσάνι στο zougla.gr

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 12:45


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 

Το να καταφέρεις να τον εντοπίσεις και να συνομιλήσεις μαζί του σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Με εντάλματα σύλληψης να τον ακολουθούν «κατά πόδας», δεν διαθέτει συγκεκριμένη διεύθυνση, κινητό τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να καταστήσει μια συζήτηση μαζί του εύκολα υλοποιήσιμη.

Το όνομα του και οι πληροφορίες που αρχικά υπέκλεψε και εν συνεχεία διοχέτευσε σε διάφορα κράτη προκάλεσαν σεισμό, με αποτέλεσμα κάποιοι -πάλαι ποτέ- ισχυροί πολιτικοί άντρες να βρεθούν απολογούμενοι.

Ο λόγος για τον Ερβέ Φαλτσάνι, τον άνθρωπο που την διετία 2006 – 2007 απέσπασε όλα τα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων καταθετών ανά τον κόσμο από την τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Τα στοιχεία του Φαλτσάνι ή αλλιώς η «λίστα Λαγκάρντ», έφτασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 όταν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το zougla.gr κατάφερε να εντοπίσει τον φυγά-πληροφοριοδότη και, με την βοήθεια της τεχνολογίας, να συνομιλήσει μαζί του.

Όταν η διαδικτυακή σύνδεση επετεύχθη και η κάμερα του Η/Υ τέθηκε σε λειτουργία , ο Φαλτσάνι εμφανίστηκε μέσα από ένα γραφείο-κρησφύγετο κάπου στην Γαλλία.

O Φαλτσάνι κρύβεται στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Όπως υποστηρίζει στη συνέντευξή του, υπάρχουν πολλά ακόμα ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων που δεν τα έχουν οι Ελληνικές Αρχές«Κρύβομαι. Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Όπου πάω βοηθούμαι μόνο από τον λαό και από ανθρώπους που επιθυμούν να αλλάξουν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι έχω πολλούς ισχυρούς εχθρούς» θα πει γελώντας.

«Οι ισχυροί δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, δεν θέλουν να επιτρέψουν να εισχωρήσουν άτομα όπως εγώ ή και άλλοι σαν κι εμένα στις πολιτικές αποφάσεις, στις διοικητικές αποφάσεις. (...) Οι νόμοι είναι πολύ πολύπλοκοι για τους πολίτες, υπάρχουν περισσότερο για να προστατεύουν τους ισχυρούς παρά όλους εμάς. Βλέπουμε ότι αν αφήνουμε την Δικαιοσύνη, τους πολιτικούς και τα λόμπυ να αποφασίζουν, δεν θα βγούμε ποτέ από αυτό. Χρειαζόμαστε σήμερα να μην αφήσουμε την ισχύ στα χέρια ενός μόνου ατόμου» θα προσθέσει με σοβαρό ύφος, όταν θα ερωτηθεί ποιο ήταν το κίνητρο για τη δράση του.

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου τα στοιχεία που διαθέτει να αναλυθούν και να εντοπιστούν φοροφυγάδες εμφανίζεται απόλυτα θετικός «αν και μέχρι στιγμής δεν τον έχει καλέσει κανείς», ενώ στην ερώτηση αν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στο βιβλίο του «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εμφανίζεται στην λίστα Λαγκάρντ, απαντά με νόημα ότι «δεν αρκεί το μικρό μερίδιο των πληροφοριών που παραχωρήθηκαν από τους Γάλλους στις Ελληνικές Αρχές».


(Φωτογραφία από την παρουσίαση του βιβλίου του Φαλτσάνι στη Ρώμη.Δεξιά ο συνεργάτης του, Ιταλός δημοσιογράφος Angelo Mincuzzi)

Άλλωστε, όπως λέει, υπάρχουν κι άλλα ονόματα και μεγάλος όγκος πληροφοριών που αφορούν τη χώρα μας. «Αν οργανώσουμε μια ανταλλαγή πληροφοριών με την γαλλική ή την ισπανική Δικαιοσύνη μπορούμε να αποκτήσουμε εκατό φορές περισσότερες πληροφορίες για τα ονόματα απ’όσες ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να βοηθήσω και εγώ σε αυτό» τονίζει...

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φαλτσάνι: Θέλω να συνεργαστώ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 19:51