Αντιμέτωπος με κατάθλιψη ένας στους πέντε Βέλγους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 08:58
Αντιμέτωπος με κατάθλιψη ένας στους πέντε Βέλγους
«Ένας στους πέντε Βέλγους κινδυνεύει από κατάθλιψη» διαπιστώνει έρευνα της φαρμακευτικής σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβένης (KU Leuven), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των Βέλγων είχε, έχει ή θα πάθει κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ το 15% έχει περάσει, περνά ή θα περάσει «βαθιά κατάθλιψη».

Με βάση τα στοιχεία του βελγικού κρατικού ασφαλιστικού ταμείου INAMI, το 2011 περίπου 97.000 Βέλγοι παρουσίασαν μορφές αναπηρίας (προσωρινή διακοπή της εργασίας τους για έναν χρόνο κατά μέσο όρο) λόγω ψυχικών διαταραχών.

Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι από το 2007 έως το 2011 ο αριθμός των ατόμων που διέκοψαν την εργασία τους λόγω ψυχικών διαταραχών αυξήθηκε κατά 25%, ενώ από το 2001 έως το 2013 διπλασιάστηκε η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών χαπιών στο Βέλγιο.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τις περισσότερες φορές ο ασθενής είτε αγνοεί ότι πάσχει από κατάθλιψη είτε αργεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών, λόγω «ταμπού».

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η θλίψη, η κακή διάθεση, η σωματική εξάντληση, η κοινωνική απομόνωση, το άγχος και οι δυσκολίες συγκέντρωσης. Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη η ψυχολογική στήριξη από το στενό του περιβάλλον καθώς και η σωματική άσκηση.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 09:01