«Απαραίτητη η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 18:39
«Απαραίτητη η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς»
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπραμέρζ, είπε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας «δεν έχει καμιά επιλογή» πέραν του να συλλάβει τον φυγόδικο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, για να αποδείξει ότι συνεργάζεται με το ΔΠΔ.

Από τη Σρεμπρένιτσα, όπου βρίσκεται, ο Μπραμέρζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανέφερα στην τελευταία μου έκθεση και θ' αναφέρω και στην επόμενη, ότι η σύλληψη των δυο φυγόδικων που απομένουν, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς ,βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας (της Σερβίας με το ΔΠΔ) και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εναλλακτική λύση πέραν της σύλληψής τους».

Ο Χάτζιτς ήταν πολιτικός ηγέτης των Σέρβων στην Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου της περιόδου 1991-1995. Ο Μλάντιτς διοικούσε τις βοσνιοσερβικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995, όταν κατέλαβε τον ανατολικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα που βρισκόταν υπό την προστασία του.

Εκεί σφαγιάστηκαν περίπου 8.000 μουσουλμάνοι από τις βοσνιοσερβικές δυνάμεις. Οι τοπικές Αρχές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν μέχρι και σήμερα σορούς θυμάτων σε ομαδικούς τάφους χωρίς καμιά σήμανση. Μέχρι στιγμής έχουν κηδευτεί 3.749 θύματα, ενώ άλλες 2.000 σοροί αναμένεται να ταυτοποιηθούν με την μέθοδο του DNA.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 18:42