Απλώνει τα πλοκάμια της και στο Διαδίκτυο η ΜΙ5

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013, 08:26
Απλώνει τα πλοκάμια της και στο Διαδίκτυο η ΜΙ5
Η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπίας, η γνωστή και μη εξαιρετέα ΜΙ5, πιέζει την κυβέρνηση Κάμερον να εγκαταστήσει «μαύρα κουτιά» στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να ελέγχεται εντατικότερα κι ευκολότερα η ροή πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, οι εταιρείες επικοινωνιών θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν έναν ειδικό εξοπλισμό, ένα είδος «μαύρου κουτιού», ο οποίος προσφέρει στην υπηρεσία πληροφοριών GCHQ (Αρχηγείο Κυβερνητικών Πληροφοριών) πρόσβαση στα δεδομένα επικοινωνίας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά τους, οι βρετανικοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) θα πρέπει να κρατούν αρχεία πάνω σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτονται οι πελάτες τους για ένα διάστημα 12 μηνών.

Όλα αυτά τα επιτρέπει η Deep Packet Inspection (DPI) (Πρότυπο Σύστημα Ελέγχου), μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση, το φιλτράρισμα και τη διαχείριση της κυκλοφορίας δεδομένων στο Διαδίκτυο.

«Η πρόσβαση σε κάθε λογής πληροφορίες είναι πολύ σημαντική κι αποτελεί τον κορμό της μεθόδου με την οποία θα πρέπει να προσεγγίζουμε την έρευνά μας» τονίζει ο επικεφαλής της ΜΙ5, Τζόναθαν Έβανς, ισχυριζόμενος ότι «η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Η εγκατάσταση «μαύρων κουτιών» είναι μόνο ένα από τα μέτρα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που εμπεριέχονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο «Communications Data Bill» («Νομοσχέδιο Επικοινωνίας και Πληροφοριών») της βρετανικής κυβέρνησης, που έχει γίνει στόχος έντονων επικρίσεων, καθώς πέρα από τον επεμβατικό του χαρακτήρα του, ως μέτρου, υπάρχουν ανησυχίες πως τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια χάκερ ή κυβερνοεγκληματιών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία πέρυσι με σχετικό νόμο διασφάλισε ένα ανοιχτό και ασφαλές Διαδίκτυο στη χώρα, απαγορεύοντας στους παρόχους Internet να χρησιμοποιούν τεχνολογίες DPI, εκτός και αν ο ίδιος ο χρήστης το έχει επιτρέψει με ρητή εντολή του, την οποία μπορεί να ανακαλέσει ανά πάσα στιγμή.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013, 08:59