Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή ένα σχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή την απόρριψη οποιασδήποτε συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, αναφέρει μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η όποια συμφωνία τυχόν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις θα τεθεί σε δημοψήφισμα» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο επικαλείται τον ίδιο τον Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σημαντικό για τέτοιες ιστορικές αποφάσεις κάθε πολίτης να ψηφίσει άμεσα για ένα θέμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, που έχουν ανασταλεί επί σχεδόν τρία χρόνια αναμένεται να επαναληφθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον. Επίσημα, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει την ημερομηνία της επανέναρξής τους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση θεωρεί την έγκριση του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «επείγουσα και σημαντική» και ανέφερε ότι πρόκειται να ζητήσει από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, να τοποθετηθεί το συντομότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένα σχέδιο νόμου πιθανόν θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή για να ψηφιστεί σε πρώτη ανάγνωση.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου κάλεσε τα στελέχη της δεξιάς κυβέρνησής του να εγκρίνουν την απελευθέρωση 104 Αράβων φυλακισμένων, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη στο θέμα αυτό.

«Αυτή η στιγμή δεν είναι εύκολη για εμένα, δεν είναι εύκολη για τους υπουργούς της κυβέρνησης και δεν είναι εύκολα ειδικά για τις οικογένειες που υποφέρουν από τους θανάτους οικείων τους, τα συναισθήματα των οποίων καταλαβαίνω» δήλωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στις οικογένειες που έχασαν μέλη σε επιθέσεις Παλαιστίνιων.

«Υπάρχουν όμως στιγμές στις οποίες πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις για το καλό του έθνους και αυτή είναι μία από αυτές τις στιγμές» πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης