Αποφυλακίστηκε ο νεαρός που είχε καταδικαστεί για προσβλητικά σκίτσα του Μωάμεθ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 23:47
Αποφυλακίστηκε ο νεαρός που είχε καταδικαστεί για προσβλητικά σκίτσα του Μωάμεθ
 Ο Τυνήσιος Τζάμπερ Μέτζρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7,5 ετών επειδή δημοσιοποίησε, το 2012, σκίτσα που κρίθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη Μωάμεθ, αποφυλακίστηκε σήμερα το βράδυ, δύο εβδομάδες αφότου του χορηγήθηκε χάρη.

«Βρίσκεται στο σπίτι του στη Μάχντια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Άχμεντ Μσέλμι, διευκρινίζοντας ότι έφτασε στην πόλη γύρω στις 10 το βράδυ.

Η διαδικασία αποφυλάκισης του Μέτζρι έγινε μετ' εμποδίων. Στις 19 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από την προεδρία ότι του δόθηκε χάρη, ωστόσο ο νεαρός άνδρας παρέμεινε στη φυλακή καθώς οι αρχές αποφάσισαν να τον προφυλακίσουν για μια μυστηριώδη υπόθεση κατάχρησης χρημάτων.

Ο συνήγορός του άσκησε έφεση και το δικαστήριο τον δικαίωσε, διατάσσοντας την αποφυλάκιση του Μέτζρι.

Ο Μσέλμι είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια του πελάτη του ο οποίος απειλείται, όπως υποστήριξε, από τους σαλαφιστές. «Ο κυβερνήτης (της επαρχίας) είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του. Του μιλήσαμε για να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Ο Τζάμπερ θα είναι απολύτως ασφαλής στο σπίτι του», τόνισε ο δικηγόρος.

Ο Τζάμπερ Μέτζρι, ένας νεαρός άνεργος από τη Μάχντια, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2012 σε κάθειρξη 7,5 ετών γιατί ανήρτησε στο Ίντερνετ κείμενα και σκίτσα που θεωρήθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ. Καθώς ο ποινικός κώδικας της Τυνησίας δεν θεωρεί αδίκημα τη βλασφημία, καταδικάστηκε για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Ο Γάζι Μπέτζι, ένας φίλος του που καταδικάστηκε επίσης για την ίδια υπόθεση έφυγε από την Τυνησία και έφτασε στη Γαλλία, όπου ζήτησε άσυλο, μετά από μια οδύσσεια στο Μάγρεμπ και την Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014, 23:51